Kalanmaksaöljy ja D-vitamiini

Möller Kalanmaksaöljy ei ole ainoastaan hyvä omega-3-rasvahappojen lähde, vaan se sisältää myös useita vitamiineja. Näistä tärkeimpänä meille suomalaisille on D-vitamiini.

D-vitamiini kalanmaksaöljyssä

Monet tietävät, että kalanmaksaöljy on erinomainen omega-3-rasvahappojen lähde. Mutta tiesitkö, että lusikallinen kalanmaksaöljyä kattaa myös päivittäisen D-vitamiinin tarpeen? Päivittäinen D-vitamiinin saantisuositus 1-75 vuotiaille henkilöille on 10 μg (mikrogrammaa), ja yli 75-vuotiaille henkilöille saantisuositus on kaksinkertainen, 20 μg.

Kalanmaksaöljyn ja D-vitamiinin tärkeys

Rasvaliukoisella D-vitamiinilla on tärkeä rooli luuston rakennusaineen, kalsiumin, optimaalisessa imeytymisessä. D-vitamiini osallistuu siten  myös luuston uusiutumiseen läpi elämän. Pitkäaikainen D-vitamiinin puutos saattaa aikuisilla johtaa osteomalasiaan ja lapsilla riisitautiin, jonka vuoksi riittävä D-vitamiinin saanti on erittäin tärkeää.

LUE MYÖS: http://www.mollers.no/d-vitaminmangel-kan-det-ramme-deg/

Kuinka paljon Möller Kalanmaksaöljy sisältää D-vitamiinia?

Yksi teelusikallinen (5 ml) Möller Kalanmaksaöljyä sisältää 10 μg D-vitamiinia, joka vastaa täsmälleen 1-75-vuotiaiden henkilöiden päivittäistä saantisuositusta. D-vitamiinin saantisuositus 0-6 kk vanhoille sylilapsille on 5 μg ja yli 75-vuotiaille henkilöille saantisuositus on 20 μg.

Kalanmaksaöljy, D-, A- ja E-vitamiini

Möller Kalanmaksaöljyn sisältämän omega-3-rasvahappojen ja D-vitamiinin lisäksi se sisältää myös E- ja A-vitamiinia, joista jälkimmäinen on erityisen tärkeä näkökyvylle ja vastustuskyvylle. E-vitamiinin tärkeimpiä tehtäviä on suojata soluja hapettumisstressiltä.

LUE MYÖS: http://www.mollers.no/trenger-nar-trener/

D-vitamiinin lähteet

D-vitamiinia löytyy pääasiassa samoista elintarvikkeista kuin omega-3-rasvahappojakin. Näitä ovat esimerkiksi rasvaiset kalat, mäti ja kalan maksa. Elintarvikkeiden lisäksi D-vitamiinia saadaan myös hieman erikoisemmasta lähteestä, nimittäin auringosta! Ihon altistuessa auringon UV-säteille, kehossa käynnistuu D-vitamiinin valmistusprosessi kolesterolin ja UV-säteiden avulla. D-vitamiini on ainut vitamiiniksi luokiteltu kemiallinen aine, jota elimistö pystyy tuottamaan itse.

Aurinko D-vitamiinin lähteenä

Auringosta saatavaan D-vitamiiniin liittyy useita tekijöitä, kuten fyysinen sijainti, kellonaika, vuodenaika, ihonväri sekä muut tekijät. Suomalaisille riittävän D-vitamiinin saaminen auringosta osoittautuu ongelmalliseksi jo maantieteellisesti. Suomen lyhyt kesä sekä pimeät ja pitkät talvet tarkoittavat vähäistä säteilymäärää. Aurinkoinen päivä ei myöskään tarjoa tarvittavaa UV-säteilyä koko päivän ajan, vaan ainoastaan muutaman tunnin ajan. Tähän syynä muun muassa se, mistä kulmasta aurinko paistaa. Muita tekijöitä ovat esimerkiksi yksilölliset eroavaisuudet, kuten ihonväri tai ihon kyky reagoida UV-säteisiin.

LUE LISÄÄ MÖLLERIN D-VITAMIINIPITOISISTA TUOTTEISTA

D-vitamiinilisä Suomessa

Vähäisen auringonvalon määrän lisäksi riittämätön D-vitamiinin määrä saattaa johtua myös ruokavaliosta. Henkilöt, jotka eivät voi tai halua käyttää D-vitamiinipitoisia elintarvikkeita saattavat altistua sen puutteelle. Tällaisissa tilanteissa ravintolisä, kuten Möller Kalanmaksaöljy, saattaa olla täydellinen ratkaisu riittävän D-vitamiinin saamiseksi.

Suuri teelusikallinen Möller Kalanmaksaöljyä päivässä kattaa päivittäisen D-vitamiinin tarpeen niin aikuisilla kuin lapsillakin. Tämän lisäksi Möller kalanmaksaöljy sisältää terveyttä edistäviä ja tärkeitä omega-3-rasvahappoja sekä A- ja E-vitamiinia.