Mihin D-vitamiinia tarvitaan?

D-vitamiinilla on useita tehtäviä ihmiskehon keskeisissä toiminnoissa, kuten tärkeiden ravintoaineiden imeytymisessä.

Mitä D-vitamiini on?

D-vitamiini on rasvaliukoinen välttämätön vitamiini. Sana ”rasvaliukoinen” tarkoittaa, että vitamiini varastoituu kehon rasvakudokseen, josta elimistö vapauttaa sitä tarvittaessa käyttöönsä. D-vitamiinivaraston täynnä pitäminen on tärkeää, jotta elimistöllä on aina riittävästi D-vitamiinia käytössään. Vitamiineiksi määritellään ravintoaineet, joita keho ei itse pysty tuottamaan, vaan jotka sen on saatava ravinnosta. Juuri tämän vuoksi D-vitamiini ei teknisesti katsottuna ole vitamiini, koska keho pystyy tuottamaan D-vitamiinia myös itse. Kehon D-vitamiinin tuotanto käynnistyy ihon altistuessa auringon UV-säteille. Jotta keho tuottaisi tarvittavan määrän D-vitamiinia, tulisi altistua suoralle auringon UV-säteilylle vähintään 20 minuutin ajan joka päivä. Suomessa pitkät ja pimeät talvet sekä lyhyet ja arvaamattomat kesät asettavat suuria haasteita D-vitamiinin saamiselle auringosta. Tämän vuoksi D-vitamiinin riittävä saanti on varmistettava muilla keinoin.

Lue lisää Möllerin Kalanmaksaöljystä täältä

Mihin D-vitamiini vaikuttaa kehossa?

D-vitamiinilla on useita tehtäviä elimistön tärkeissä toiminnoissa syntymästä lähtien. D-vitamiinilla on merkittävä vaikutus lapsen luuston normaalissa kasvussa ja kehityksessä sekä tämän jälkeen koko elämän ajan jatkuvassa luuston uusiutumisessa. Tämän lisäksi D-vitamiini edesauttaa ylläpitämään normaalia vastustuskykyä sekä lihasten normaalia toimintaa.

Lue lisää D-vitamiinista täällä

Mitä D-vitamiini tekee?

D-vitamiini edesauttaa elimistön aineenvaihdunnan toimintaa. D-vitamiinin tärkein tehtävä on edistää fosforin ja erityisesti kalsiumin imeytymistä ohutsuolessa. D-vitamiinin rooli edellä mainituissa aineenvaihdunnan prosesseissa tekee siitä erityisen tärkeän luuston kehitykselle, lihaksiston toiminnalle sekä vastustuskyvylle.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita