Mihin D-vitamiinia tarvitaan?
Mitä D-vitamiini on?
D-vitamiini on rasvaliukoinen välttämätön vitamiini. Sana ”rasvaliukoinen” tarkoittaa, että vitamiini varastoituu kehon rasvakudokseen, josta elimistö vapauttaa sitä tarvittaessa käyttöönsä. D-vitamiinivaraston täynnä pitäminen on tärkeää, jotta elimistöllä on aina riittävästi D-vitamiinia käytössään. Vitamiineiksi määritellään ravintoaineet, joita keho ei itse pysty tuottamaan, vaan jotka sen on saatava ravinnosta. Juuri tämän vuoksi D-vitamiini ei teknisesti katsottuna ole vitamiini, koska keho pystyy tuottamaan D-vitamiinia myös itse. Kehon D-vitamiinin tuotanto käynnistyy ihon altistuessa auringon UV-säteille. Jotta keho tuottaisi tarvittavan määrän D-vitamiinia, tulisi altistua suoralle auringon UV-säteilylle vähintään 20 minuutin ajan joka päivä. Suomessa pitkät ja pimeät talvet sekä lyhyet ja arvaamattomat kesät asettavat suuria haasteita D-vitamiinin saamiselle auringosta. Tämän vuoksi D-vitamiinin riittävä saanti on varmistettava muilla keinoin.
Lue lisää Möllerin Kalanmaksaöljystä täältä
Mihin D-vitamiini vaikuttaa kehossa?
D-vitamiinilla on useita tehtäviä elimistön tärkeissä toiminnoissa syntymästä lähtien. D-vitamiinilla on merkittävä vaikutus lapsen luuston normaalissa kasvussa ja kehityksessä sekä tämän jälkeen koko elämän ajan jatkuvassa luuston uusiutumisessa. Tämän lisäksi D-vitamiini edesauttaa ylläpitämään normaalia vastustuskykyä sekä lihasten normaalia toimintaa.
Lue lisää D-vitamiinista täällä
Mitä D-vitamiini tekee?
D-vitamiini edesauttaa elimistön aineenvaihdunnan toimintaa. D-vitamiinin tärkein tehtävä on edistää fosforin ja erityisesti kalsiumin imeytymistä ohutsuolessa, ja tätä kautta ylläpitämään veren ravintoainetasapainoa optimaalisena. D-vitamiinin rooli edellä mainituissa aineenvaihdunnan prosesseissa tekee siitä erityisen tärkeän luuston kehitykselle, lihaksiston toiminnalle sekä vastustuskyvylle.
Mitä D-vitamiinin liian vähäinen saanti aiheuttaa?
D-vitamiinin liian vähäisen saannin merkit ovat usein epämääräisiä ja tämän vuoksi usein myös vaikea yhdistää D-vitamiiniin. Yleinen uupumus, lihaskivut, kolotus ja väsymys ovat asioita, jotka helposti tulevat esille myös muiden asioiden yhteydessä. Paras tapa todeta, onko kyse D-vitamiinista, on käynti lääkärillä. Pahimmassa tapauksessa pitkään jatkunut tilanne johtaa kalsiumin imeytymisen heikkenemiseen ja aineenvaihdunnan häiriöihin, joka aiheuttaa luuston- ja hampaiden rakenteen heikkenemistä. Erityisesti vaihdevuosi-iän ylittäneillä naisilla henkilöillä D-vitamiinin pitkään jatkunut liian vähäinen saanti saattaa johtaa osteoporoosiin eli luukatoon. Varmista siis D-vitamiinin riittävä saanti mahdollisimman aikaisin elämässä.