Möllerin Historia

Taikaa pohjoisesta

Kalanmaksaöljyllä on pitkä historia niin kansan- kuin perinteisessä  lääketieteessä Pohjois-Euroopassa. Skotlannissa ja Norjassa vuosisatoja herkkuna pidettyä tuoretta turskanmaksaa kunnioitettiin lääketieteellisissä tarkoituksissa kauan ennen kuin Peter Möller keksi modernin menetelmän sen terveyttä edistävän öljyn uuttamiseksi.

Peter Möller – Mies kultaisen öljyn takana

Peter Möller perusti yrityksensä 1854. Peter Möllerin vahva omistautuminen ja usko historiallisiin terveyshyötyihin, jotka liittyvät runsaan omega-3-rasvahappoa sisältävän kalanmaksaöljyn käyttöön, johti myöhemmin luonnollisen A- ja D-vitamiinipitoisuuden tunnistamiseen. 

Menneinä vuosina tuotteita myytiin lähinnä apteekeissa, nykyään myös päivittäistavarakaupoissa. Suomessa Möller Kalanmaksaöljyä on myyty jo vuodesta 1928, ja tällä hetkellä Möller on Suomen suosituin omega-3-brändi. Möller Tupla on ylivoimaisesti käytetyin kalaöljytuote Suomessa, sillä vuosittain suomalaset käyttävät sitä yhteensä huiman 40 miljoonan päiväannoksen verran. Se tekee 8 päiväannosta ihan jokikistä suomalaista kohti.

Peter Möller 1793-1869

Aikajana

Timeline

230 ad

Kalanmaksaöljyä tuotetaan paikalliseen kulutukseen sekä vaihto- ja kauppahyödykkeeksi Pohjois-Norjassa.


1100

Turskan kalastuksen ja jalostuksen merkitys Lofooteilla johtaa Vágarin, Pohjois-Norjan ensimmäisen keskiaikaisen kaupungin, kehitykseen.


1793

Peter Möller syntyy Rørosissa, Norjassa 26. huhtikuuta.1854

Peter Möller esittelee menetelmänsä Norjan rannikolla toimiville kalanmaksaöljyn valmistajille. Hän varustaa kalanmaksaöljytehtaita uusilla laitteilla Norjan Lofooteilla, Ålesundissa ja Kristiansundissa. Ålesundin lähellä sijaitsevasta Gisken tehtaasta tulee menetelmän tärkein testauspaikka.


1854

Vuodenvaihteessa aloitetaan tuotanto kolmessa koelaitoksessa. Huonon menekin vuoksi seuraavina vuosina keskitytään tekemään tuotetta tunnetuksi ja saamaan lisää valmistajia uuden menetelmän käyttäjiksi. Sanomaa oli vaikea saada perille, sillä kansan keskuudessa eli sitkeästi käsitys, että paha maku on lääkkeen tae, ja uusi lääkekalanmaksaöljy erosi totutusta suuresti. Peter Möller puolusti kalanmaksaöljyn etuja sekä tieteellisin perustein että omasta vakaumuksestaan. Hän viittasi laboratorioanalyyseihin, joiden mukaan kalanmaksaöljy sisälsi jodia, fosforia ja useita rasvahappoja. Näihin aikoihin perustetaan yritys nimeltä Peter Möller.


1863

Peter Möllerin poika Frantz Peckel Möller siirtyy Svaneapoteketin johtoon. Hän on valmistunut farmaseutiksi, opiskellut neljä vuotta kemiaa yliopistossa ja väitellyt tohtoriksi opiskeltuaan kaksi vuotta Heidelbergissä, Saksassa. 1860-luvulla Möller osallistuu ensi kertaa teollisuusnäyttelyyn. Sen jälkeen yritys on mukana useissa näyttelyissä ja voittaa kaikissa ensimmäisen palkinnon.


1869

Peter Möller kuolee. Hänen höyrytislausmenetelmäänsä käytetään 70 tehtaassa, ja kalanmaksaöljyä tuotetaan yli 5 000 tynnyriä vuodessa. Raaka-aineen kasvavat laatuvaatimukset nostavat hintaa, ja kalastajien ja valmistajien kannattavuus paranee.


1870

Möllerin vävy Severin A. Heyerdal siirtyy yrityksen johtoon Peter Möllerin kuoltua. Hän jatkaa työtä kalanmaksaöljyn laadun hyväksi poikansa, kemisti P. M. Heyerdalin, ja Frantz P. Möllerin kanssa. He haluavat saada öljyn käyttöön yhtä puhtaana kuin se on kalan maksassa. Laatutavoite on, isä-Möllerin sanoin, että tuoretta kalaa ja sen maksaa keitettäessä veden pinnalle nouseva öljy ”maistuu täydellisen puhtaalta, kuten hienoin neitsytoliiviöljy”. Aluksi suurin huomio kohdistuu ensikäsittelyyn, myöhemmin painopiste siirtyy jälkikäsittelyyn. 


1881

Frantz Peckel Möller siirtyy Peter Möller -yhtiön johtoon. Hän pitää velvollisuutenaan jatkaa kalanmaksaöljyn kehittämistä. Vankan tutkimustyön ja pettämättömän liikevaistonsa avulla hän nostaa Möller-kalanmaksaöljyn maailmanmarkkinoiden huipulle.


1895

Frantz Peckel Möllerin tieteellinen elämäntyö huipentuu, kun hänen teoksensa ”Cod Liver Oil and Chemistry” julkaistaan Lontoossa. 600-sivuinen teos on kirjoitettu englanniksi.


1903

Möllerin perilliset myyvät yrityksen Møystadin perheelle. Peter Möller A/S perustetaan 26. maaliskuuta. Elverumilainen Per Møystad johtaa yhtiötä kuolemaansa, vuoteen 1929 asti.


1925

Fred T. Møystad ostaa kalanmaksaöljy-yhtiö Heinr Meyerin ja keskittää tuotannon yrityksen uusiin tiloihin Oslon Stensgatelle. Muutoksen yhteydessä otetaan käyttöön myös tutut vihreät pullot. Lääkekalanmaksaöljyn vienti pysyy kutakuinkin samalla tasolla, mutta kalanmaksaöljyn kokonaisvienti Norjasta kasvaa.

1930-luku

Sekä lääkärit että kansalliset terveysviranomaiset Euroopassa ja sen ulkopuolella korostavat kalanmaksaöljyn merkitystä päivittäisessä ruokavaliossa.

1938

Yhtiö rakentaa tehtaan Lørenin kartanon maille Osloon. Tehdas sijaitsee edelleen samalla paikalla. Peter Möllerin oma laboratorioyhtiö erottaa tutkimustyön muusta toiminnasta. Yritys investoi uusiin laitoksiin, joissa pullotetaan lääkekalanmaksaöljyä sekä jalostetaan kalanmaksaöljyä eläinlääkinnän ja yhä enemmän myös teollisuuden käyttöön.

1940

Toisen maailmansodan aikana vienti laskee rajusti, mutta kalanmaksaöljyn merkitys ravintolisänä kasvaa.

1945

Sodan jälkeen lääkekalanmaksaöljy säilyttää asemansa tärkeänä ravintolisänä maan jälleenrakennuksessa. Kalanmaksaöljystä tulee hätäaputuote sodan runtelemilla alueilla, missä ruokahuolto on puutteellista. Suomessa kalanmaksaöljystä tulee olennainen osa kouluruokailua. Tällöin ei omega-3 -rasvahappoja tunnettu lainkaan mutta kalanmaksaöljyn luontaisesti sisältämien A- ja D-vitamiinien terveysvaikutukset tunnistettiin jo. 

1990

Peter Möller A/S ja Orkla Borregaard A/S (nykyinen Orkla) yhdistyvät

2004

Möller 150 vuotta!

2020

Nykyään Möllerin tuotteita valmistavaa Orkla Carea ohjaa edelleen Peter Möllerin visio parantaa ihmisten terveyttä oikean ravinnon ja tarkan tiedon avulla. Ei siis ole yllättävää, että Möller-tuotteemme ylittävät laadultaan kansainväliset standardit vastaaviin tuotteisiin nähden.

Previous
Next

Tytöt jonottamassa saadakseen päivittäisen lusikallisen Mölleriä vuonna 1925 Sandakerin alakoulussa, Oslossa.

Olennainen osa norjalaisten ruokavaliota jo 170 vuoden ajan.

Möllerin kalanmaksaöljy on ollut olennainen osa pohjoismaalaisten terveysrutiineja vuodesta 1854 lähtien.

Vuosina 1929-1963 Möllerin kalanmaksaöljy sisällytettiin Norjan hallituksen “The Oslo breakfast” -hankkeeseen  varmistaakseen, että kaikki oppilaat saivat terveellisen ja ravitsevan alun päivälleen.

Vaellusturskaa Pohjois-Atlantilta

Möllerin kalanmaksaöljy valmistetaan vaellusturskasta, joka on peräisin Lofotenin ja Vesterålenin vesiltä.

Joka vuosi vaellusturska, paikallisesti tunnettu nimellä “Skrei”, tekee uskomattoman matkan Barentsinmereen päästäkseen kutupaikoilleen Norjan rannikolle. Saavuttaessaan Norjan saariston vesille se on maailman vahvin, kestävin ja laihin turskakanta, mikä antaa sille ainutlaatuisen laadun.

boat-1

Lofootit – erityinen paikka läpi historian

Aina siitä lähtien, kun ensimmäiset ihmiset saapuivat Lofooteille yli 7 000 vuotta sitten, he ovat pyytäneet vaellusturskaa, joka on ollut suosittua euroopassa ainakin vuodesta 860 lähtien. Ei olekaan ihme, että sen kalastus on ollut niin merkittävä osa tämän alueen historiaa.

Turska on luonnostaan runsas omega-3-rasvahapoissa, vitamiineissa ja kivennäisaineissa.

Tuoreus ja korkea laatu

Möllerin tuotteissa käytettävät turskat pyydetään perinteisillä kalastusaluksilla. Maksaöljyn valmistus alkaa ensimmäisistä vaiheista jopa 24 tuntia pyynnin jälkeen varmistaakseen korkeimman laadun ja tuoreuden.

Ikoninen vihreä pullo

Möllerin ikoniset vihreät pullo eivät ole muuttuneet juurikaan siitä lähtien, kun yrityksen perustaja Peter Möller oli ainoa henkilö, joka sai täyttää ne, taaten niiden sisällön laadun.

Aloitteestaan Möllerin tuotteita myytiin ainoastaan apteekeissa, mutta nykyään niitä voi ostaa apteekkien lisäksi myös ruokakaupoista, päivittäistavarakaupoista ja verkkokaupoista.

MT_flakse05-1
MT_flakse03-1
MT_flakse02-1
MT_flakse04-1
MT_flakse01-1

Previous image
Next image