Välttämättömät rasvahapot
Välttämättömät rasvahapot – omega-3 ja omega-6
Ihmisen elimistö on erittäin hyvin kehittynyt järjestelmä, jolla on kyky muodostaa lähes kaikki tarvitsemansa rasvahapot itse. Olemassa on kuitenkin elimistölle välttämättömiä rasvahappoja, joiden saaminen on mahdollista ainoastaan ravinnon kautta.
Välttämättömiä rasvahappoja on kahdenlaisia: alfalinoleenihappo (ALA) ja linoleenihappo (LA). Nämä kaksi rasvahappoa luokitellaan välttämättömiksi rasvahapoiksi, sillä elimistö ei pysty tuottamaan niitä itse. Alfalinoleenihappo on omega-3-rasvahappo ja linolihappo omega-6-rasvahappo. Nämä elimistölle välttämättömät rasvahapot ovat monityydyttämättömiä rasvahappoja. ALA ja LA -rasvahapot edesauttavat muiden muassa pitämään veren kolesterolipitoisuutta normaalina..
Vaikka elimistömme pystyy muodostaan omega-3-ryhmän pitkäketjuisia rasvahappoja, EPA:a ja DHA:a myös itse, ei elimistön tuottama määrä ole riittävä. Tämän vuoksi meidän tulee varmistaa näiden pitkäketjuisten ja elimistön toiminnoille elintärkeiden rasvahappojen saanti ravinnon kautta.
Omega-3-rasvahappojen määrä elintarvikkeissa on usein pienempi kuin omega-6-rasvahappojen, minkä vuoksi omega-3:n riittävään saantiin on kiinnitettävä huomiota. Jos ruokavaliosi sisältää vain vähän kalaa tai ei lainkaan, saattaa omega-3-rasvahappojen saanti jäädä liian vähäiseksi. Tällaisissa tapauksissa kalanmaksaöljy tai kalaöljykapselit on hyvä vaihtoehto täydentää päivittäistä omega-3-rasvahappojen saantia.
Omega-3- ja omega-6-rasvahappojen lähteitä
Monille tuttu termi ”välttämätön rasvahappo”, sekä ”omega-3 ja omega-6” esiintyy usein terveydestä puhuttaessa, mutta tiedätkö, mitkä elintarvikkeet sisältävät niitä eniten? Pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja, EPA:a ja DHA:a saadaan parhaiten rasvaisesta kalasta, kuten sillistä ja makrillista, sekä kalanmaksaöljystä.
Omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa alfalinoleenihappoa on runsaasti esimerkiksi kasviöljyissä, kuten rypsi- ja soijaöljyssä sekä pähkinöistä saksanpähkinöissä.
Omega-6-rasvahappoihin kuuluvaa linolihappoa saadaan viljatuotteista, siemenistä, sianlihasta, siipikarjasta, kasvirasvalevitteistä ja -öljyistä, kuten rypsi-, maissi- ja soijaöljyistä. Pellavansiemenet sisältävät sekä alfalinoleenihappoa (omega-3) että linolihappoa (omega-6).
Tämän vuoksi ne ovat tärkeitä
Välttämättömien rasvahappojen on todistettu olevan hyväksi sinulle ja edesauttavan elimistön toimintaa. Erityisesti omega-3-ryhmän EPA:n ja DHA:n riittävä saanti on tärkeää jokaiselle meistä ja erityisesti raskaana oleville naisille.
Rasvahappoja välittyy kehosta äidinmaitoon ja äidinmaidon rasvahappopitoisuus on suoraan verrannollinen raskauden aikana saatujen rasvahappojen määrään. Äidinmaito sisältää kaikki ravintoaineet, mitä imeväisikäinen lapsi tarvitsee ensimmäisen elinvuotensa aikana. Välttämättömien rasvahappojen saanti äidinmaidon kautta edesauttaa lapsen normaalia kasvua ja kehityksen etenemistä.
Kala, kalaöljy ja kalanmaksaöljy sisältävät pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja EPA:a ja DHA:a. Koska näillä rasvahapoilla on tutkitusti terveysvaikutuksia elimistölle, tule niiden riittävä saanti tulisi varmistaa ravinnon tai ravintolisän avulla.
Tutkimusten mukaan omega-3-ryhmän DHA:n riittävä saanti raskausaikana edesauttaa sikiön sekä imeväisikäisen vauvan aivojen ja silmien normaalia kehitystä
EPA ja DHA ylläpitävät myös sydämen normaalia toimintaa.