Unohteletko asioita? Näin ikääntyvät aivot pysyvät virkeinä

Aivotutkija neuvoo, miten normaaleja vanhenemisen oireita voi hidastaa.

Virkistä, ravitse ja rakasta – Näin aivot pysyvät virkeinä ikääntyessä

Aivot jatkavat kehittymistä pitkälle vanhuuteen asti. Normaaleja ikääntymisen oireita voi hidastaa aivotreenin ja ruokavalion avulla.

Iän myötä aivotoiminta hidastuu hidastumistaan ja muisti rapautuu – näin me uskomme. Asiantuntija torppaa kuitenkin puheet aivotoiminnan romahduksesta tietyn iän ylityttyä.

“Terveet aivot pysyvät toimintakykyisinä, vaikka vuosia kertyykin. Aivotoiminnan heikkeneminen on hidasta ja liittyy lähinnä tiedonkäsittelyn nopeuteen ja reaktiokykyyn. Asiat eivät myöskään painu muistiin aivan yhtä hyvin kuin nuorempana”, kertoo psykologian tohtori, aivotutkija Mona Moisala.

Monet aivotoiminnot kuitenkin jatkavat kehittymistään pitkälle vanhuuteen.

“Esimerkiksi tunteiden säätely ja sanavarasto paranevat useimmilla elämän lopulle asti. Aivojen toimintaan vaikuttavat dramaattisesti vain muistisairaudet, joihin kuitenkin vain pieni osa ihmisistä sairastuu.”

Aivojen hyvinvointia voi myös ylläpitää ja edistää omin keinoin, ja näin ollen hidastaa ikääntymisen aiheuttamia prosesseja.

Aktivoi aivoja – anna monipuolisia virikkeitä

”Aivoja kannattaa stimuloida uusilla ja haastavillakin asioilla. Uusia harrastuksia kannattaa kokeilla myös varttuneemmalla iällä. Vieraan kielen opiskelu ei ole koskaan liian myöhäistä, sillä se pakottaa aivot luomaan uusia verkostoja”, Moisala toteaa.

Urautuneiden tapojen kyseenalaistaminen haastaa sekin aivoja. Voi esimerkiksi päättää tehdä yhden päivän kaikki toimet ”väärällä” kädellä. Jo hampaita pestessä huomaa, kuinka aivot vetävät meitä kohti totuttua kaavaa!

Monipuolinen liikunta virkistää aivoja. Erityisesti tanssi haastaa myös keskittymiskykyä ja motorisia taitoja samalla, kun aivot saavat hengästymisen myötä lisää happea.

Ravitse aivoja oikein

Aivoista 60 prosenttia on rasvaa, ja oikeanlaisen rasvan saanti ruokavaliosta korostuu iän karttuessa. Aivot tarvitsevat erityisesti omega-3-rasvahappo DHA:ta, joka edistää aivojen normaalia toimintaa ja normaalia näkökykyä. DHA:n lähteenä ruokavaliossa on rasvainen kala, jota olisi hyvä nauttia vähintään 2–3 kertaa viikossa. Mikäli kala ei maistu riittävän usein tai sille on allerginen, voi kokeilla myös omega-3-ravintolisää kapselien tai öljyn muodossa.

”Tutkimusten mukaan omega-3-rasvahapot voivat hidastaa normaalia ikääntymistä”, Moisala vinkkaa.

Toinen tärkeä ravintoaine ikääntyville aivoille on B12-vitamiini. Se on välttämätön muun muassa hermoston toiminalle ja psykologisille toiminnoille. B12-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa jopa neuropsykiatrisia oireita ja dementiaa.

B12-vitamiinia saa ainoastaan eläinkunnan tuotteista eli liha-, kala- ja maitotuotteista sekä kananmunasta. Sitä voi nauttia myös ravintolisänä.

Vaali ihmissuhteita

Sosiaaliset suhteet ovat merkittävä hyvinvointia lisäävä tekijä kaikenikäisille ihmisille. Ne ylläpitävät myös aivojen terveyttä.

Aivotutkija Moisalan mukaan ikäihmisiä tutkittaessa on käynyt ilmi, että parisuhde hidastaa aivojen ikääntymistä. Myös sinkut voivat lisätä sosiaalisuutta elämässään: keskustelu tuntemattomienkin ihmisten kanssa tekee aivoille hyvää.

Saavatko aivosi riittävästi DHA-rasvahappoa?

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n mukaan 250 milligramman annos omega-3-rasvahappo DHA:ta päivässä edistää aivotoiminnan pysymistä normaalina. DHA:ta on ainoastaan merenelävissä eli kaloissa ja äyriäisissä. Sitä voidaan teollisesti eristää myös merilevästä.

Ravintolisä on kätevä tapa varmistaa omega-3-rasvahappojen riittävä saanti. Möllerin laajasta valikoimasta löytyy vaihtoehto kaikenikäisille.