UNI & AIVOT: Harjoituksia kotiin!

Jos olet nuori aikuinen jonka yöunet jäävät usein liian lyhyiksi ja jonka käden jatkeena kasvaa älylaite, tämä on sinulle oikea profiili.

Unirytmi kuntoon

 • Aseta tavoitteeksesi mennä nukkumaan joka ilta suurin piirtein samoihin aikoihin. Teet aivoillesi ison palveluksen! Hyvät yöunet saavat aivot toimimaan tehokkaammin ja edesauttavat oppimiskykyä.
 • Pidä joka päivä unipäiväkirjaa, johon kirjaat ylös monelta menit nukkumaan, ja monelta heräsit.
 • Älä harrasta liikuntaa kovin myöhään illalla.
 • Ala valmistautumaan nukkumaan menoon tunti ennen aiottua nukahtamisaikaa: himmennä valoja, hiljennä musiikkia, ja sulje kaikki kodin äly- ja viihdelaitteet…
 • Mikäli mahdollista, käytä herätyskellona sarastusvaloa. Näin vältät tokkuraisen olon aamulla herätessä, koska et keskeytä unta ollessasi syvän unen vaiheessa.
 • Vältä kahvin, teen, kolajuomien ja alkoholin nauttimista muutaman tunnin ajan ennen nukkumaanmenoa.
 • Huolehdi siitä, että makuuhuone kutsuu nukkumaan! Säädä lämpötila ja valaistus hyväksi, ja käytä mukavia vuodevaatteita.
 • Jos nukahtaminen ei millään tunnu onnistuvan, mene toiseen huoneeseen tekemään jotain rauhoittavaa ja yritä nukahtamista uudestaan kun koet olosi väsyneeksi, tai vaihda nukkumapaikkaa kokonaan esimerkiksi sohvalle.
 • Jos koet tarvitsevasi päivän aikana virkistävät nokoset, pidä ne lyhyinä (10-20min). Päiväunten avulla aivosi jaksavat taas skarpata, ja keskittymiskykysi ja muistisi toimii tutkitusti paremmin.

Älylaitepaasto

 • Kotona ollessa, rajoita ruutuaikaasi maksimissaan kahteen tuntiin päivässä. Ruutuaika tarkoittaa kaikkea ruudun äärellä tapahtuvaa toimintaa: television katsomista, videopelien pelaamista, nettisurffailua, jne.
 • Rajoita somekanavien tarkistaminen yhteen tuntiin viikossa. Muina aikoina Facebook, Twitter ja muut sovellukset saavat osaltasi olla rauhassa!

Muistitekniikat

Opettele käyttämään esimerkiksi jompaa kumpaa alla olevista muistitekniikoista, ja sovella sitä arjessasi aina kun mahdollista! Monet tehokkaimmista muistitekniikoista hyödyntävät mielikuvia.

 1. Uusi nimi: Kun tapaat uuden ihmisen ja hän esittelee itsensä sinulle ensi kertaa, käytä seuraavaa mielikuvaharjoitusta. Yritä keksiä julkisuuden henkilö, jolla on sama etunimi kuin tapaamallasi henkilöllä, ja kuvittele tämä julkkis mielessäsi. Nyt kuvittele tapaamallesi henkilölle joitakin samoja piirteitä, kuin tuolla julkisuuden henkilöllä. Jos tapaamasi henkilön nimi esimerkiksi olisi Tiina, voisit kuvitella hänelle villin hiuspehkon ja mikrofonin käteen, kuten Tina Turnerilla. Mitä erikoisemman piirteen keksi, sen parempi!
 2. Kauppalista: Kirjoita itsellesi kauppalista. Seuraavaksi pääset käyttämään taas mielikuvitustasi. Ota listan kaksi ensimmäistä tuotetta, ja pyri luomaan mielessäsi jokin erikoinen mielikuva, jossa nämä kaksi tuotetta yhdistyvät. Jos ensimmäiset tuotteet ovat esimerkiksi ”kahvi” ja ”banaaneja”, kuvittele itsesi uimassa kahviporomeressä, jonka pinnalla pomppii kalojen lailla banaaneja! Seuraavaksi huomaatkin, että taivaalta alkaa sataa päällesi pieniä sinappipisaroita! Mitä elävämpi ja erikoisempi mielikuva on, sen todennäköisemmin se tallentuu aivoihin. Kun olet käynyt koko listan läpi ja liittänyt jokaisen tuotteen mielikuvaasi, voit rutistaa kauppalistan ja heittää sen roskiin.