RUUHKAVUODET & AIVOT: Harjoituksia kotiin

Ruuhkavuosiaan elävä aikuinen, tämä on sinun profiilisi!

Tietoisuustaidot

Tietoisuustaidot tai mindfulness-tyyppinen meditaatio on tutkitusti hyvä tapa rauhoittaa kehoa ja mieltä. Sen on näytetty alentavan stressitasoja. Tietoisuustaitojen ytimessä on huomion suuntaaminen tähän hetkeen, tuomitsematta ja arvostelematta. Huomio saatetaan kohdistaa esimerkiksi oman kehon tuntemuksiin, kuten hengitykseen. Tietoisuustaitojen harjoittelun voi aloittaa opastetuilla äänitteillä, joita löytyy ilmaiseksi esimerkiksi osoitteesta www.oivamieli.fi.

Hengitystekniikat

Hengitystä tietoisesti hidastamalla voimme vaikuttaa hermostoomme ja rauhoittaa stressaantunutta kehoa ja mieltä.

  • Ota tavoitteeksi pysähtyä päivän aikana viisi kertaa ottamaan viisi syvää henkäystä.
  • Jos käyt erityisen kovilla kierroksilla, keskity pidentämään uloshengitystä. Kun hengität sisään, laske rivakasti viiteen. Pidätä sitten hengitystä ja laske taas nopeasti viiteen. Päästä sitten ilmat ulos keuhkoista rauhallisesti, niin että lasket tällä kertaa viiteen hitaasti.

Keskittymiskyky työympäristössä

Työ- ja opiskeluympäristömme ei aina ole ihanteellinen keskittymisen kannalta. Levottomassa ympäristössä omaan työhön keskittyminen vaatii avioilta ponnisteluja, ja etuotsalohkomme ovat silloin kovassa käytössä. Voit kuitenkin muutamilla yksinkertaisilla keinoilla vähentää aivojen kuormitusta, ja parantaa siten omaa keskittymiskykyäsi.

  • Pidä töissä häiriövapaita tunteja silloin kun haluat tehdä keskittymistä vaativaa työtä. Tuona aikana et vastaa puheluihin, kollegoiden kyselyihin tai sähköposteihin.
  • Älä tarkistele sähköpostia jatkuvasti, ellei se ole aivan pakollista, vaan vaikka kerran päivän aluksi ja lopuksi.
  • Jos työskentelet päätteellä verkkoyhteyden päässä, älä pidä koneella auki ylimääräisiä sovelluksia ja välilehtiä. Anna aivoille mahdollisimman vähän mahdollisuuksia hairahtua miettimään jotain ihan muuta kuin työasioita silloin kun haluat keskittyä!
  • Rytmitä työsi, ja pidä riittävän usein pieniä taukoja. Käytä esimeriksi Pomodoro-tekniikkaa: työskentele vain 25 minuuttia kerrallaan, ja pidä sitten muutaman minuutin tauko. Käytä apuna herätyskelloa! Kun olet suorittanut neljä peräkkäistä 25 minuutin työspurttia, pidä pidempi tauko (15-30 minuuttia).

Seuraa kuinka Toni kävi läpi kuukauden mittaisen treenihaasteen aivotreeneistä!