Seitsemän ohjetta lasten terveellisempään ruokavalioon

Yritätkö turhaan saada lapset syömään terveellistä ruokaa? Näillä ohjeilla ateriat sujuvat helpommin.

Terveellinen ruoka on lähtökohta lapsen kehitykselle sillä lapsuudessa omaksutut ruokailutottumukset kestävät usein läpi elämän. Terveellisiin ruokailutottumuksiin opettaminen on helpommin sanottu kuin tehty, mutta vaivannäkö kannattaa. Joskus pääset todistamaan myös pieniä ihmeitä, kun viisivuotiaasi kuuluttaa yllättäen: ”Nam, tämä on tosi hyvää!”, ja haarukoi kala-aterian lautaseltaan viimeistä palaa myöten.

1. Enemmän aikaa perheelle – lapset nauttivat yhteisistä ruokahetkistä

Lapset ovat visualisteja. Kun pöytä on katettu kauniisti, kynttilät palavat ja ruoka on tuoretta ja värikästä, lapset tulevat helpommin pöydän ääreen. Kun vielä aikuiset ovat hyvällä tuulella, TV on sammutettu ja koko perhe istuu saman pöydän ääressä, mukava ateriahetki on valmis.

2. Enemmän kalaa! Se on terveellistä perusruokaa, josta lapsetkin pitävät

Eikö kala maita lapsille? Siinä tapauksessa et vain ole tarjonnut oikeaa kalaa oikeassa muodossa. Kalaa on nykyään monessa muodossa, kuten kalapuikkoina, leikkeinä ja vaikka sydämenmuotoisena paistikkaina, leivän päällä nautittavaksi tai raakana soijakastikkeeseen dipattavaksi. Reseptien kirjo on lähes loputon. Jaksa etsimistä, niin varmasti löydät monia kalaruokia, jotka maittavat myös lapsille.

Kala sisältää runsaasti D-vitamiinia, joka on välttämätöntä lasten normaalille kasvulle ja luuston kehittymiselle. D-vitamiini auttaa myös ylläpitämään immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Kalan omega-3-rasvahappo, DHA puolestaan on tärkeä aivojen ja silmien kehitykselle ja toiminnalle. Totuttamalla lapsesi kalaruuan ystäväksi teet hänelle todella suuren palveluksen.

3. Enemmän monipuolista ja terveellistä ruokaa

Mitä monipuolisempaa ravinto on, sitä terveellisempää se on. Kokeile rohkeasti uusia juttuja keittiössä, vaikka perheen pienimmät suhtautuisivatkin uusiin ruokiin ensin epäilevästi. Ei haittaa yhtään! Voit vaatia maistamaan jokaista ruokalajia, vaikka ei pidäkään pakottaa syömään lautasta tyhjäksi. Vaikka lapsi irvistelisi toisella tai vielä kolmannellakin kerralla, neljännellä maistelukerralla hän saattaa yllättäen pitää siitä. Kun uusi ruokalaji esitellään, ei ole tavatonta tarjota sitä jopa kymmenen tai jopa kaksikymmentä kertaa, ennen kuin lapsi tottuu uuteen makuun.

4. Enemmän kalanmaksaöljyä

Suomalaiset ravitsemussuositukset kehottavat kaikkia 2-18-vuotiaita turvaamaan D-vitamiinin saantinsa D-vitamiinilisällä ympäri vuoden. Kouluikäisille kalanmaksaöljy on hyvä vaihtoehto D-vitamiinilisäksi. Kalanmaksaöljyä ei ole kuitenkaan tarkoitettu vain lapsille, sillä terveellisistä omega-3-rasvahapoista DHA tekee hyvää aivojen ja näkökyvyn sekä DHA yhdessä EPA:n kanssa sydämen toiminnalle läpi elämän. Kehitä siis perheelle uusi aamurutiini: kutsu kaikki koolle pöydän ääreen ja annostele jokaiselle lusikallinen kalanmaksaöljyä.

5. Enemmän vettä

Limsat ja muut makeat juomat muodostavat suuren osan lasten ja nuorten sokerinsaannista. Pienet lapset eivät kuitenkaan osaa pyytää makeita juomia, elleivät he ole jo tottuneet niihin. Niin kauan kuin sinä päätät asioista, tarjoa janojuomaksi ensisijaisesti vettä. Syntymäpäiväjuhlissa ja muissa erityistilaisuuksissa lapset voivat juoda mehua tai limsaa. Jos juoman täytyy poreilla, terveellisemmän vaihtoehdon saat sekoittamalla mehun joukkoon kivennäisvettä.

6. Enemmän terveellisiä välipaloja

Kun aika on kortilla ja lapset kiljuvat nälkäisinä, on helppo sortua epäterveellisiin pikaratkaisuihin. Onneksi terveellisiä välipalavaihtoehtoja on yhä enemmän tarjolla. Kun kaapissa on aina valmiina terveellisiä ruokia, kuten pikkuporkkanoita, paahtamattomia ja suolattomia pähkinöitä, sokeritonta jugurttia tai mustikoita, perheen pienimmät tottuvat rasvattomiin ja sokerittomiin välipaloihin.

7. Enemmän Sydänmerkillä varustettuja tuotteita

Ota lapset mukaan ruokakauppaan ja etsikää yhdessä Sydänmerkillä merkittyjä tuotteita. Sydänmerkillä varustettu tuote on parempi vaihtoehto verrattuna muihin saman tuoteryhmän tuotteisiin. Ilmoita lapsille, että kärryihin pääsee vain tuotteita, joissa on Sydänmerkki. Lapset innostuvat uudesta leikistä, jossa etsitään uusia merkittyjä lempituotteita. Samalla lapset omaksuvat kuin itsestään uuden hyvän tavan, jota he voivat noudattaa vielä aikuisenakin.