Kalaöljyä voidaan valmistaa eri kaloista, mutta kaikissa kalalajeissa ei ole runsaasti omega-3-rasvahappoja. Se johtuu siitä, että eri kalalajit syövät erilaista ravintoa. Kun tutkit omega-3-valmistetta ostomielessä, tarkasta kalaöljyn määrän lisäksi öljyn omega-3-rasvahappojen määrä. Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan ravinnon energiasta 1 % olisi hyvä saada omega-3-rasvahapoista. Se tarkoittaa keskimäärin 2,2 grammaa päivässä.

Turskan maksaan kertyy rasvaa ja samalla rasvaliukoisia A-, D- ja E-vitamiineja. Jo vuodesta 1854 lähtien Möller on käyttänyt kalanmaksaöljyn valmistukseen turskanmaksaa. Lofooteilla on picture1kalastuskausi helmi–huhtikuussa, jolloin turska saapuu arktisilta vesiltä kutemaan Norjan rannikolle. Turskaa pyydetään pienillä kalastusaluksilla, ja jo pyyntipäivän aikana kalojen maksa tuodaan rannikolla sijaitseviin kalanmaksaöljyn höyrytislaamoihin. Omega-3-rasvahappopitoinen öljy saadaan maksasta varovasti höyryttämällä. Erottamisen jälkeen öljy suojataan nopeasti typellä. Typpi on happea painavampaa, joten se muodostaa suojaavan kannen öljyn päälle.

Happi on öljyn pahin vihollinen, koska se saa aikaan hapettumisen. Härskiintynyt öljy on suurelta osin hapettunutta. Öljy kuljetetaan typellä suojattuna länsirannikolta Peter Möller -tehtaalle Osloon. Ennen kuin raakaöljy otetaan käyttöön tehtaalla, tarkastamme sen hapettumistason ja omega-3-rasvahappopitoisuuden. Jos raakaöljy läpäisee laaduntarkastuksen, alkaa matka valmisteeksi. Poistamme osan tyydyttyneistä rasvoista, joita turskan maksassa on aina luonnostaan. Poistamme myös proteiinit (siksi kalanmaksaöljyä voi periaatteessa käyttää, vaikka olisi allerginen kalalle, lue lisää aiheesta Usein kysyttyä osiosta). Poistamme veden, joka on jäänyt öljyyn höyrytyksen yhteydessä, sekä mahdolliset vierasaineet ja hapettumistuotteet. Tarkistamme vielä, että öljy sisältää oikean määrän omega-3-rasvahappoja sekä A-, D- ja E-vitamiinia. Myyntiin lähtevä kalanmaksaöljy pullotetaan, mutta ennen korkitusta pullonsuu suojataan typellä. Niin kauan kuin korkki on paikallaan, kalanmaksaöljy pysyy hyvänä – jopa kymmenen vuotta. Kun korkki kerran avataan ja pulloon pääsee happea, öljy säilyy jääkaapissa käyttökelpoisena noin kolme kuukautta. Teelusikallisessa (5 ml) kalanmaksaöljyä on 1200 mg omega-3-rasvahappoja.

Muiden valmistajien tapaan myös Möllerillä on omega-3-kapseleita. Yhteen kapseliin mahtuu kuitenkin vain vähän öljyä, joten öljy on valmistettava kalalajeista, joissa on paljon omega-3-rasvahappoja. Näin kuluttaja saa yhdestä kapselista koko päiväannoksen. Kaikki kapselimme valmistetaan anjoviksesta ja sardiineista saadusta kalaöljystä, koska näissä rasvaisissa kaloissa on erittäin paljon omega-3-rasvahappoja – enemmän kuin turskassa.

Anjovikset ja sardiinit elävät muun muassa Chilen ja Perun rannikkojen kylmissä vesissä. Tarkoin valitut yhteistyökumppanimme noudattavat raa’an kalaöljyn käsittelyn ja kestävän kalastuksen vaatimuksia. Kun raakaöljy saapuu tehtaallemme Osloon, sille tehdään samat hapettumistason ja laadun tarkastukset kuin kalanmaksaöljylle, ennen kuin se hyväksytään tehtaan käyttöön. Kun öljy on hyväksytty käyttöön, se käy läpi jotakuinkin samat vaiheet kuin kalanmaksaöljy: puhdistuksen ja laadunvarmistuksen.