Omega-3 ja D-vitamiini

Omega-3 ja D-vitamiini ovat välttämättömiä ravintoaineita, joilla on monia tärkeitä tehtäviä kehon eri toiminnoissa. Tässä artikkelissa kerromme omega-3-rasvahappojen ja D-vitamiinin erot, niiden tärkeimmät tehtävät ja kuinka varmistaa näiden ravintoaineiden riittävä päivittäinen saanti.

Omega-3 ja D-vitamiini – Miten ne eroavat toisistaan?

Omega-3-rasvahapot ja D-vitamiini ovat meille välttämättömiä ravintoaineita, mutta ne eroavat toisistaan erittäin paljon. Siinä missä D-vitamiini luokitellaan vitamiiniksi, on omega-3 yhteisnimitys usealle rasvahapolle. Niiden tehtävät kehon toimintojen ylläpitämisessä ovat myös täysin erilaiset. Molemmat, D-vitamiini ja omega-3-rasvahapot, varastoituvat kehoon, jotta meillä on niitä tarvittaessa riittävästi.
Vaikka yksittäiset elintarvikkeet ja ravintolisät, kuten rasvaiset kalat ja Möllerin Kalanmaksaöljy sisältävät runsaasti molempia, löytyy omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia joistain elintarvikkeista myös erikseen. Seuraavat artikkelin kappaleet sisältävät tietoa näistä ravintoaineista, niiden tehtävistä ja päivittäisistä saantisuosituksista.

Omega-3

Omega-3 on yhteisnimitys tietynlaisille pitkäketjuisille ja monityydyttymättömille rasvahapoille. Omega-3-rasvahapot sisältävät EPA- ja DHA-rasvahappoja, jotka edistävät terveyttämme. Ihmiskeho pystyy tuottamaan niitä jonkin verran kasviöljyistä saatavasta lyhytketjuisesta ALA-rasvahaposta, mutta ei yleensä riittävästi. Siksi olemme riippuvaisia saamaan niitä ravinnon kautta. Parhaat lähteet EPA:lle ja DHA:lle ovat rasvaiset kalat, mäti, tietyntyyppiset levät ja ravintolisät, kuten Möllerin Kalanmaksaöljy.
Tutkimuksien mukaan EPA ja DHA ovat tärkeitä sydämen toiminnalle ja ovat osana toiminnoissa, jotka edesauttavat sydän- ja verisuonijärjestelmän normaalia toimintaa. Tämän lisäksi ainutlaatuinen DHA tukee aivojen normaalia toimintaa sekä auttaa säilyttämään normaalin näkökyvyn. Äidin raskausaikana nauttiman DHA:n määrän ja sikiön aivojen kehityksen välillä on todettu olevan yhteys. Kaiken lisäksi DHA edesauttaa ylläpitämään aivojen normaalia toimintaa läpi elämän.

D-vitamiini

D-vitamiinia saadaan useista samoista elintarvikkeista kuin omega-3-rasvahappoja. Parhaita lähteitä molemmille ovat rasvaiset kalat, mäti ja Möllerin Kalanmaksaöljy. Tärkeimmät D-vitamiinin muodot ovat D2- ja D3-vitamiini. Molemmat D-vitamiinityypit osallistuvat kehossa samoihin tehtäviin, mutta D3-vitamiinin katsotaan olevan parempi vaihtoehto, sen tehokkaamman imeytymiskyvyn vuoksi. D2-vitamiinia saadaan kasviperäisestä ravinnosta, kuten sienistä. D3-vitamiinia saadaan ainoastaan eläinperäisistä tuotteista, kuten jo aikaisemmin kerroimme. Kehon itsensä tuottama D-vitamiini on D3-vitamiinia.
D-vitamiinilla on tärkeä rooli lapsen ja nuoren luuston kasvussa ja kehityksessä. Tämän lisäksi D-vitamiini edesauttaa ylläpitämään normaalia vastustuskykyä sekä normaalia luuston uusiutumista läpi elämän.

Kuinka paljon tarvitsen Omega-3 ja D-vitamiinia?

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan päivittäinen D-vitamiinin saantisuositus 2-75-vuotiaille on 10 mikrogrammaa. Yli 75 vuotiaiden saantisuositus on 20 mikrogrammaa.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Suomen Sydänliitto suosittelevat kalan syömistä 2-3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Suomen Sydänliiton mukaan ainakin osan tästä on hyvä olla rasvaista kalaa. Kala sisältää omega-3-rasvahappojen lisäksi myös muita hyviä ravintoaineita, kuten proteiinia ja kivennäisaineita, joten sen syöminen on aina suositeltavaa. Mikäli kala ei kuitenkaan maistu tai suositukset tuntuvat muutoin haasteellisilta, tulee avuksesi Möller Kalanmaksaöljy.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita