Omega-3 ja D-vitamiini
Omega-3 ja D-vitamiini – Miten ne eroavat toisistaan?
Omega-3-rasvahapot ja D-vitamiini ovat meille välttämättömiä ravintoaineita, mutta ne eroavat toisistaan erittäin paljon. Siinä missä D-vitamiini luokitellaan vitamiiniksi, on omega-3 yhteisnimitys usealle rasvahapolle. Niiden tehtävät kehon toimintojen ylläpitämisessä ovat myös täysin erilaiset. Molemmat, D-vitamiini ja omega-3-rasvahapot, varastoituvat kehoon, jotta meillä on niitä tarvittaessa riittävästi.
Vaikka yksittäiset elintarvikkeet ja ravintolisät, kuten rasvaiset kalat ja Möllerin Kalanmaksaöljy sisältävät runsaasti molempia, löytyy omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia joistain elintarvikkeista myös erikseen. Seuraavat artikkelin kappaleet sisältävät tietoa näistä ravintoaineista, niiden tehtävistä ja päivittäisistä saantisuosituksista.
Omega-3
Omega-3 on yhteisnimitys tietynlaisille pitkäketjuisille ja monityydyttymättömille rasvahapoille. Omega-3-rasvahapot sisältävät EPA- ja DHA-rasvahappoja, jotka edistävät terveyttämme. Ihmiskeho pystyy tuottamaan niitä jonkin verran kasviöljyistä saatavasta lyhytketjuisesta ALA-rasvahaposta, mutta ei yleensä riittävästi. Siksi olemme riippuvaisia saamaan niitä ravinnon kautta. Parhaat lähteet EPA:lle ja DHA:lle ovat rasvaiset kalat, mäti, tietyntyyppiset levät ja ravintolisät, kuten Möllerin Kalanmaksaöljy.
Tutkimuksien mukaan EPA ja DHA ovat tärkeitä sydämen toiminnalle ja ovat osana toiminnoissa, jotka edesauttavat sydän- ja verisuonijärjestelmän normaalia toimintaa. Tämän lisäksi ainutlaatuinen DHA tukee aivojen normaalia toimintaa sekä auttaa säilyttämään normaalin näkökyvyn. Äidin raskausaikana nauttiman DHA:n määrän ja sikiön aivojen kehityksen välillä on todettu olevan yhteys. Kaiken lisäksi DHA edesauttaa ylläpitämään aivojen normaalia toimintaa läpi elämän.
D-vitamiini
D-vitamiinia saadaan useista samoista elintarvikkeista kuin omega-3-rasvahappoja. Parhaita lähteitä molemmille ovat rasvaiset kalat, mäti ja Möllerin Kalanmaksaöljy. Tärkeimmät D-vitamiinin muodot ovat D2- ja D3-vitamiini. Molemmat D-vitamiinityypit osallistuvat kehossa samoihin tehtäviin, mutta D3-vitamiinin katsotaan olevan parempi vaihtoehto, sen tehokkaamman imeytymiskyvyn vuoksi. D2-vitamiinia saadaan kasviperäisestä ravinnosta, kuten sienistä. D3-vitamiinia saadaan ainoastaan eläinperäisistä tuotteista, kuten jo aikaisemmin kerroimme. Kehon itsensä tuottama D-vitamiini on D3-vitamiinia.
D-vitamiinilla on tärkeä rooli lapsen ja nuoren luuston kasvussa ja kehityksessä. Tämän lisäksi D-vitamiini edesauttaa ylläpitämään normaalia vastustuskykyä sekä normaalia luuston uusiutumista läpi elämän.
Kuinka paljon tarvitsen Omega-3 ja D-vitamiinia?
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan päivittäinen D-vitamiinin saantisuositus 2-75-vuotiaille on 10 mikrogrammaa. Yli 75 vuotiaiden saantisuositus on 20 mikrogrammaa.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Suomen Sydänliitto suosittelevat kalan syömistä 2-3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Suomen Sydänliiton mukaan ainakin osan tästä on hyvä olla rasvaista kalaa. Kala sisältää omega-3-rasvahappojen lisäksi myös muita hyviä ravintoaineita, kuten proteiinia ja kivennäisaineita, joten sen syöminen on aina suositeltavaa. Mikäli kala ei kuitenkaan maistu tai suositukset tuntuvat muutoin haasteellisilta, tulee avuksesi Möller Kalanmaksaöljy.