Näin saat kauniin kesäihon

Ravinto vaikuttaa – pidä iho terveenä ja kuulaana

Iho tarvitsee samoja ravintoaineita kuin muukin keho. Iho on elävä elin, jonka solut uusiutuvat koko ajan.

Ravinto vaikuttaa niin fyysiseen kuin henkiseen hyvinvointiin. Oikeilla ruoka- ja juomavalinnoilla edistät terveyttäsi ja myös ulkonäköäsi. Etenkin aktiivisen ihmisen on tärkeää syödä terveellisesti ja juoda runsaasti – ja paras juoma on raikas vesi.

Nämä ravintoaineet kaunistavat ihoa

Hedelmät ja vihannekset sisältävät monia iholle tärkeitä vitamiineja, ja ne ovat hyvää ravintoa koko keholle. A-vitamiini edistää ihosolujen uudistumista, C-vitamiini kollageenin muodostumista. Syö siis runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, jotka sisältävät näitä vitamiineja. Sinkki ja jodi ovat ihon kunnolle tärkeitä kivennäisaineita. Hyviä sinkin lähteitä ovat naudan- ja lampaanliha sekä tietyt kasvikunnan tuotteet, kuten linssit, pavut, pähkinät ja siemenet. Jodia saa kalasta ja maitotuotteista.

Miksi aurinko on terveellistä?

Kuinka paljon aurinkoa ihminen tarvitsee? Riittävä D-vitamiinin saanti ei edellytä auringonottamista tuntikausia. Vaaleaihoinen suomalainen saa riittävästi D-vitamiinia huhti-syyskuussa oleskelemalla auringossa ilman aurinkorasvaa noin 15 minuuttia kolmesti viikossa kasvot ja kädet paljaana silloin, kun UV-indeksi on yli 3.  Syöpäyhdistysten mukaan useimmat saavat tässä ajassa auringosta sen suomat terveysvaikutukset. Tuon neljännestunnin aikana ei pidä käyttää aurinkorasvaa, koska sen suojakerroin estää auringonsäteitä muodostamasta D-vitamiinia ihoon.

Kun aurinko ei paista:

Suomessa ihmiset saavat suurimman osan vuodesta liian vähän D-vitamiinia. Siksi on viisasta syödä kalaa tai kalaöljyä tai käyttää D-vitamiinilisää.

Mikä on oikea suojakerroin?

WHO:n mukaan aurinkovoiteen suojakertoimen on oltava vähintään 15. Suomen syöpäjärjestöjen mukaan sopiva aurinkosuojakerroin Suomessa on yli 30. Myös ihotyyppi vaikuttaa suojaamistarpeeseen. Täältä voit tarkistaa, mikä on oma ihotyyppisi.

Onko sinulla vielä viimevuotista aurinkovoidetta? Tarkista, ettei se ole mennyt vanhaksi. Aurinkovoide vanhenee yhdessä vuodessa. Jos olet käyttänyt aurinkovoiteesta osan, pakkaus on ollut paljon auringossa tai olet säilyttänyt pakkausta ilman korkkia, voiteen vaikutus on heikentynyt. Siinäkin tapauksessa on parasta hankkia uutta aurinkovoidetta. Täältä voit lukea lisää auringolta suojautumisesta.

Lähteet: Syöpäjärjestöt (Suomen Syöpäyhdistyksen ja Syöpäsäätiön muodostama kokonaisuus),  Norsk Helseinformatikk -sivusto (NHI.no) sekä Dermato-endocrinology -julkaisu