Ruokavalio vaikuttaa silmiesi terveyteen
Hämäränäön heikentyminen, kuivasilmäisyys.. Näin ruokavalio vaikuttaa silmiesi terveyteen
Jääkaapilla piipahtaessa tulee harvoin ajatelleeksi, että syömämme ruoka vaikuttaa myös silmiin. Ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen kertoo, mitä valintoja kannattaa tehdä, jos haluaa pitää näkökyvystään ja silmiensä kunnosta hyvää huolta.
Mitä ruoat tukevat silmien hyvinvointia?
”A-vitamiinin saanti on tärkeää, sillä ilman sitä hämäränäkö heikkenee. Äärimmäisissä tapauksissa puutos voi johtaa jopa sokeutumiseen, mutta se on länsimaissa hyvin harvinaista. Parhaita A-vitamiinin lähteitä ovat maksaruoat sekä oranssit ja keltaiset kasvikset, kuten paprika ja etenkin porkkana. Porkkanassa on beetakaroteenia, josta muodostuu kehossa A-vitamiinia. Jos haluat tehostaa sen imeytymistä, nauti porkkanaa kypsennettynä tai mehuna.”
Voiko ruokavaliosta saada apua kuivasilmäisyyteen?
”Joissain tapauksissa kuivasilmäisyys voi johtua siitä, että välttämättömien rasvahappojen saanti on liian vähäistä. Tällöin ruokavalioon kannattaa lisätä rasvaista kalaa, jota tulisi nauttia pari kertaa viikossa. Myös rypsiöljy voi auttaa, samoin kalaöljykapselit. Omega-3-valmisteet vähentävät tulehdusta ja kuivasilmäisyyden oireita. Kalaöljy sisältää DHA:ta, joka on silmille muutenkin tarpeellista, sillä se toimii verkkokalvon rakenteellisena osana.”
Mikä merkitys elintavoilla on silmien terveyteen?
”Kokonaishyvinvointi säteilee kaikkialle, myös silmiin. Antioksidatiiviset ruuat kuten marjat, hedelmät ja kasvikset parantavat vastustuskykyä, mikä vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisesti. Myös tupakoinnin välttäminen on tärkeää. Joissain sairauksissa, kuten diabeteksessa, ruokavalio vaikuttaa hoitotasapainoon ja myös silmiin. Silmän verkkokalvosairaus retinopatia on diabeteksen yleisin lisäsairaus, ja sokeritasapainon ylläpitäminen on tärkeää sen ehkäisyssä.”
Onko vitamiinilisien nauttimisesta hyötyä?
”Jos syö riittävän monipuolisesti, vitamiinilisät voivat täydentää ruokavaliota. A-vitamiinin kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se on rasvaliukoinen ja kertyy elimistöön. Kalaöljyssä on A-vitamiinia, samoin monissa monivitamiinivalmisteissa, mutta niissä määrät ovat kohtuulliset ja taatusti turvalliset.”