Moni käyttää omega-3-ravintolisää

Kapseli vai neste – ja minkä vahvuinen tuote? Vaihtoehtoja on lukuisia, eikä ikävää jälkimakua tarvitse enää pelätä - näin valitset sopivimman tuotteen

Tiesitkö, että aivot on elimistön rasvapitoisin elin? Siksi aivot tarvitsevat rakennusaineeksi riittävästi laadukkaita omega-3-rasvahappoja. Näitä elimistölle monin tavoin tärkeitä rasvahappoja saa parhaiten nauttimalla rasvaista kalaa vähintään 2–3 kertaa viikossa.

Ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläisen mukaan harva suomalainen yltää tähän suositukseen, ja riskiryhmässä ovat erityisesti lapset, iäkkäät, laihduttajat ja kala-allergikot. Moni haluaakin varmistaa riittävän omega-3-rasvahappojen saannin nauttimalla ravintolisää päivittäin. Valikoimassa on jo monenlaisia tuotteita, mutta kuinka valita itselle sopiva vaihtoehto?

Neste vai kapseli?

Moni muistaa vanhan kunnon kalanmaksaöljyn jo lapsuudesta. Nestemäisen vaihtoehdon ystäville löytyy maustamattoman ja sitruunan makuisen kalanmaksaöljyn lisäksi kalaöljyä, joka sopii kaikille käyttäjäryhmille.

“Suosittelen kalaöljyä nestemuodossa niille, jotka toivovat vahvempaa annostusta tai joiden on vaikea niellä kapseleita. Muuten on oikeastaan makuasia, valitseeko kapselin vai nesteen”, Orreveteläinen kertoo.

Mikäli käyttää monivitamiinilisää, paras vaihtoehto on sellainen omega-3-tuote, johon ei ole lisätty vitamiineja tai mineraaleja. Halutessa voi valita valmisteen, josta saa samalla kätevästi myös esimerkiksi A-, D3- ja E-vitamiinit.

Kuulutko erityisryhmään?

“Raskaana olevien on tärkeä välttää liiallista A-vitamiinin saantia. Tällöin kannattaakin valita pelkkää omega-3:a sisältävä tuote tai valita erityisesti odottajille ja imettäjille räätälöity valmiste.”

Myös lasten rasvahappojen saantiin kannattaa kiinnittää huomiota. Jos säännölliset kala-ateriat tai nestemäiset omega-3-valmisteet eivät maistu, lapsille on saatavilla hyvänmakuisia tuotteita. Monen lapsen suosikki on pehmeä ja pureskeltava geelikala.

”Iän myötä ruokavalio usein niukentuu ja kaventuu. Vaikka iäkkäät syövät useammin kalaa kuin työikäiset, osa ei saa omega-3-rasvahappoja riittävästi. Kalaöljyvalmisteet ovat tällöin hyvä lisä varmistamaan riittävää omega-3-rasvahappojen saantia. Ikääntyville sopivat erityisesti sydämen tai nivelten terveyttä tukevat vaihtoehdot”, ravitsemusterapeutti sanoo.

Joillakin kalaöljytuotteiden nauttimisesta voi aiheutua ikävää jälkimakua tai röyhtäilyä. Orreveteläinen suosittelee nauttimaan ravintolisän aterian yhteydessä. Päiväannoksen voi myös jakaa usealle eri aterialle. Tarvittaessa voi vaihtaa tuotteen kapseliin, joka on kehitetty juuri röyhtäilystä kärsiviä ajatellen. Kalaöljy vapautuu kapselista vasta suolistossa eikä siksi röyhtäytä.

Haastavinta riittävän omega-3-rasvahappojen – ja erityisesti aivoille tärkeiden EPA- ja DHA-muotoisten omega-kolmosten ­-saanti on kala-allergikoille. Ravintolisän sopivuutta voi testata puristamalla kalaöljyä pienen määrän iholle tai huulille.  Mikäli se ei aiheuta oireita, tuotetta voi kokeilla aloittamalla käytön päiväannosta pienemmällä annostuksella. Jos kala-allergia on voimakas tai asia muuten mietityttää, kannattaa kuitenkin keskustella asiasta ensin lääkärin kanssa.

Kaikkien ravintolisien käytöstä pitää aina muistaa mainita lääkärille. Mikäli käytössä on veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys, omega-3-valmisteen sopivuudesta pitää aina keskustella hoitavan lääkärin kanssa ennen käytön aloittamista.

Onko ympäristö huomioitu tuotteen valmistuksessa? Entä miten puhdas tuote on?

Kalojen lihasta tai maksasta puristetun öljyn laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. On hyvä selvittää, mistä raaka-aineista tuote on valmistettu ja millaisen puhdistusprosessin se käy läpi valmistuksen aikana. Korkealuokkaisessa tuotantoprosessissa raaka-ainesta poistetaan mahdolliset vierasaineet kuten raskasmetallijäämät, tuotteen laadun kärsimättä.

Monelle on myös tärkeää, että raaka-aineena on käytetty vain elinvoimaisia kalakantoja, joita ei ylikalasteta.

Kestävästi valmistetut, puhtaat tuotteen kaikkiin tarpeisiin

Möllerin laajasta valikoimasta löytyy vaihtoehto kaikenikäisille ja eri elämäntilanteisiin, myös kapseli, joka ei röyhtäytä. Tuotteet saattavat sopia myös kala-allergikoille.

Pitkän kokemuksen ja historian ansiosta Möller-tuotteissa on opittu käyttämään vain parhaita raaka-aineita maailman puhtaimmista vesistä. Kalaöljyn täytyy sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja sekä sen vaikuttavia aineita EPA:a ja DHA:ta ja sen täytyy olla ympäristöjäämistä puhdistettua.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita