Mitä ovat omega-9-rasvahapot?
Omega-9 on tyydyttämätön rasvahappo. Toisin kuin omega-3- ja omega-6-rasvahapot, ei omega-9-rasvahappojen katsota olevan välttämättömiä elimistölle. Elimistö pystyy tuottamaan myös itse omega-9-rasvahappoja tyydyttämättömien rasvahappojen synteesillä. Mutta miksi oikeastaan tarvitsemme omega-9-rasvahappoja? Lue vastaus täältä!
Mikä omega-9 oikeastaan on?
Omega-9-rasvahapot ovat rasvahappoja, joita elimistö säilöö rasvakudokseen rasvasta, jota emme pysty polttamaan energiana. Elimistössämme on vain vähän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja, mutta paljon omega-9-rasvahappoja.
Missä omega-9-rasvahappoja on?
- Alta löydät hyviä omega-9-lähteitä:
- – Auringonkukkaöljy
- – Arganöljy
- – Maapähkinäöljy
- – Soijaöljy
- – Maissiöljy
- – Hasselpähkinät
- – Pistaasipähkinät
- – Mantelit
- – Seesaminsiemen
- – Männynsiemenet
- – Maapähkinät
- – Chiansiemenet
- – Oliivit
- – Kurkku
- – Acai
- – Makademiapähkinät
Tämän vuoksi tarvitsemme omega-9-rasvahappoja
Jos korvaat ruokavaliosi tyydyttyneet rasvahapot tyydyttämättömiin, kuten omega-9-, omega-3- tai omega-6-rasvahappoihin, edesautat ylläpitämään veren kolesterolin normaalia pitoisuutta. Liian korkea veren kolesterolipitoisuus on yksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijä
Näin varmistat riittävän omega-9-rasvahappojen saannin
Koska elimistösi pystyy tuottamaan itse omega-9-rasvahappoja ja tämän lisäksi saat niitä monipuolisen ruokavalion kautta, ei omega-9-ravintolisän käytön katsota olevan tarpeellista.