Mitä on omega-6?

Omega-6 on yhteisnimitys useille monityydyttämättömille rasvahapoille. Tärkein omega-6-ryhmän rasvahappo on linolihappo, joka on myös yksi välttämättömistä rasvahapoista. Koska keho ei itse pysty tuottamaan omega-6-rasvahappoja, tulee meidän saada niitä ravinnon kautta. Normaali länsimainen ruokavalio sisältää riittävästi omega-6-rasvahappoja. Tämän vuoksi omega-6-ravintolisän syöminen ei yleensä ole tarpeellista. Tiesitkö, että omega-6-rasvahappoja käytetään energiaksi, jos niitä saadaan ravinnosta yli tarpeen. Täältä voit lukea lisää omega-6-rasvahappojen lähteistä ja miksi sen riittävä saanti tulisi varmistaa.

Omega-6-rasvahappojen lähteet ruoassa

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio sisältää riittävästi omega-6-rasvahappoja. Omega-6-rasvahappoja saadaan mm. kasviöljyistä, kuten auringonkukka-, maissi- ja soijaöljystä. Muita hyviä omega-6-lähteitä on esimerkiksi pähkinät, siemenet, viljatuotteet, kananmuna, siipikarja sekä yksittäiset vihannekset, kuten avokado.

Liiallinen eikosanoidien määrä elimistössä saattaa lisätä jo olemassa olevaa tulehdustilaa tai laukaista tulehduksen. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää ylläpitää tasapainoista omega-6- ja omega-3-rasvahappojen määrää elimistössä.

Omega-6 vs. Omega-3

Riittävän omega-6- ja omega-3-rasvahappojen saannin lisäksi on huolehdittava myös niiden keskinäisestä tasapainosta. Länsimainen ruokavalio on usein omega-6-voittoista, ja omega-3-rasvahappojen saanti jää usein tarvittavaa pienemmäksi. Tästä syystä pelkästään omega-3-rasvahappoja sisältävän ravintolisän käyttäminen yhdistelmäravintolisän (omega-6 ja omega-3) sijaan katsotaan olevan paras tapa varmistaa rasvahappojen keskinäinen tasapaino.

Yhteenveto: Omega-6-rasvahappojen ja omega-9-rasvahappojen saanti normaalin ruokavalion kautta on riittävää, eikä näiden rasvahappojen saantiin tarvita ylimääräistä ravintolisää.