Mitä on omega-6?
Omega-6-rasvahappojen lähteet ruoassa
Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio sisältää riittävästi omega-6-rasvahappoja. Omega-6-rasvahappoja saadaan mm. kasviöljyistä, kuten auringonkukka-, maissi- ja soijaöljystä. Muita hyviä omega-6-lähteitä on esimerkiksi pähkinät, siemenet, viljatuotteet, kananmuna, siipikarja sekä yksittäiset vihannekset, kuten avokado.
Liiallinen eikosanoidien määrä elimistössä saattaa lisätä jo olemassa olevaa tulehdustilaa tai laukaista tulehduksen. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää ylläpitää tasapainoista omega-6- ja omega-3-rasvahappojen määrää elimistössä.
Omega-6 vs. Omega-3
Riittävän omega-6- ja omega-3-rasvahappojen saannin lisäksi on huolehdittava myös niiden keskinäisestä tasapainosta. Länsimainen ruokavalio on usein omega-6-voittoista, ja omega-3-rasvahappojen saanti jää usein tarvittavaa pienemmäksi. Tästä syystä pelkästään omega-3-rasvahappoja sisältävän ravintolisän käyttäminen yhdistelmäravintolisän (omega-6 ja omega-3) sijaan katsotaan olevan paras tapa varmistaa rasvahappojen keskinäinen tasapaino.
Yhteenveto: Omega-6-rasvahappojen ja omega-9-rasvahappojen saanti normaalin ruokavalion kautta on riittävää, eikä näiden rasvahappojen saantiin tarvita ylimääräistä ravintolisää.