TIESITKÖ, MITÄ EROA ON OMEGA-3- JA OMEGA-6- RASVAHAPOILLA?
Sekä omega-3- että omega-6-rasvahapoilla on merkittävä rooli useissa kehon toiminnoissa. Rasvahappojen suurin ero on, että saamme omega-6- rasvahappoja ruoasta enemmän kuin tarpeeksi, kun taas riittävä omega-3-rasvahappojen saanti on haastavaa.
Yltäkylläisesti omega-6-rasvahappoja
Omega-6-rasvahapoista linolihappoa tarvitaan erityisesti lasten normaaliin kasvuun ja kehitykseen. Saamme sitä lihasta ja lihavalmisteista sekä kasviperäisistä tuotteista, kuten soijasta, maissista, auringonkukkaöljystä ja margariinista sekä pähkinöistä ja siemenistä. Länsimaalaiseen ruokavalioon kuuluu runsaasti omega-6-rasvahappoja sisältäviä elintarvikkeita. Omega- 6-rasvahappoja saadaan myös huomaamatta esimerkiksi keksien, perunalastujen ja valmisruokien muodossa.
Niukasti omega-3-rasvahappoja
Omega-3-rasvahapoista EPA ja DHA ovat tärkeitä sydämen toiminnassa ja DHA aivojen ja näköaistin toiminnassa. Näitä rasvahappoja saa erityisesti rasvaisista kaloista, kuten lohesta, sardiinista, makrillista, anjoviksesta ja sillistä. Suomalaisista kaloista myös silakka, muikku ja siika sisältävät hyvin omega-3-rasvahappoja. Mikäli kalaa ei syödä riittävästi, omega-3-rasvahappojen saanti voi olla liian vähäistä.
Syö enemmän kalaa
Ravitsemussuositusten mukaan kalaa kannattaa nauttia 2-3 kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen. Ainakin osan on hyvä olla rasvaista kalaa. Kala sisältää omega-3-rasvahappojen lisäksi proteiinia ja kivennäisaineita, joten sen syöminen on aina suositeltavaa. Mikäli kala ei maistu tai suositukset tuntuvat haasteellisilta tulee avuksesi Möllerin omega-3-kapselit. DHA ja EPA (250 mg/ vrk) edistävät sydämen toimintaa. DHA (250 mg/pv) edistää aivotoiminnan ja näön pysymistä normaaleina.
DHA (250 mg/vrk) edistää näön ja aivotoiminnan pysymistä normaaleina ja EPA+DHA (250 mg/vrk) sydämen normaalia toimintaa. ALA (2 g/vrk) puolestaan edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. D-vitamiini on tärkeä vastustuskyvyn toiminnalle.