Mikä on omega-3- ja omega-6-rasvahappojen ero?
Molemmilla, sekä omega-3- että omega-6-rasvahapoilla, on merkittävä rooli useissa kehon toiminnoissa. Näiden rasvahappojen suurin ero on, että saamme omega-6-rasvahappoja ruoasta enemmän kuin tarpeeksi, kun taas riittävä omega-3-rasvahappojen saanti on haastavaa. Tämä aiheuttaa epätasapainon, jolla voi olla haitallisia vaikutuksia.
Yltäkylläisesti omega-6-rasvahappoja
Omega-6-rasvahapoista linolihappo on erityisen tärkeä lapsen normaalin kasvun ja kehityksen kannalta. Saamme omega-6-rasvahappoja lihasta ja lihavalmisteista sekä kasviperäisistä tuotteista, kuten soijasta, maissista, auringonkukkaöljystä, majoneeseista ja margariinista. Omega-6-rasvahappoja löytyy myös pähkinöistä ja siemenistä. Länsimainen ruokavalio sisältääkin runsaasti omega-6-rasvahappoja sisältäviä elintarvikkeita ja omega-6-rasvahappoja saadaan myös lähes huomaamatta esimerkiksi keksien, perunalastujen, valmisruokien ja pussikeittojen muodossa.
Niukasti omega-3-rasvahappoja
Omega-3-rasvahapoista EPA ja DHA ovat tärkeitä sydämen toiminnassa ja DHA aivojen ja näköaistin toiminnassa. Saamme näitä rasvahappoja erityisesti rasvaisista kaloista. Rasvaisia kaloja ovat esimerkiksi lohi, kirjolohi, taimen, sardiini, makrilli, anjovis ja silli. Suomalaisista kaloista myös silakka, muikku ja siika sisältävät hyvin omega-3-rasvahappoja. Ongelmaksi muodostuu usein se, ettei kalaa syödä riittävästi. Tällöin omega-3-rasvahappojen saanti voi olla puutteellista.
Omega-3 ja omega-6
Ihmiskeho tarvitsee sekä omega-3- että omega-6-rasvahappoja. Vaikka nämä rasvahapot eroavat toisistaan, imeytyvät ne samojen reseptoreiden kautta. Mikäli keho saa paljon omega-6-rasvahappoja ja vähän omega-3-rasvahappoja, omega-6-rasvahapot ”voittavat kilpailun” samoista reseptoreista ja omega-3-rasvahappojen imeytyminen estyy. Juuri tämän vuoksi rasvahappojen saannin tasapaino on tärkeää ja monet haluavatkin lisätä omega-3-rasvahappojen saantiaan tasapainon saavuttamiseksi.
Terveysvaikutukset
Omega-3-rasvahappoja sisältävillä ruoilla on lukuisia terveysvaikutuksia solutason vaikutuksien lisäksi. EPA ja DHA ovat tärkeitä sydämen toiminnalle ja DHA aivojen normaalille toiminnalle ja se auttaa myös säilyttämään normaalin näkökyvyn. Omaan terveyteen voidaankin vaikuttaa yksinkertaisilla tavoilla kuten nauttimalla keholle tärkeitä ravintoaineita. Terve keho on myös sijoitus tulevaisuuteen, sillä terve keho voi paremmin myös ikävuosien lisääntyessä.
Syö enemmän kalaa
Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Suomen Sydänliitto suosittelevat kalan syömistä 2-3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Suomen Sydänliiton mukaan ainakin osan tästä on hyvä olla rasvaista kalaa. Kala sisältää omega-3-rasvahappojen lisäksi myös muita hyviä ravintoaineita, kuten proteiinia ja kivennäisaineita, joten sen syöminen on aina suositeltavaa. Mikäli kala ei kuitenkaan maistu tai suositukset tuntuvat muutoin haasteellisilta, tulee avuksesi Möller Kalanmaksaöljy tai omega-3-kapselit.