Kuinka muistaa paremmin?
Tarkoituksena ei ole unohtaa edellä mainittuja asioita ainoastaan muistaaksesi henkilön nimen. Kokeile liittää kaikki mainitut asiat nimen muistamiseen. Jos sinulla on vaikeuksia muistaa kasvot tai yhdistää oikea nimi kasvoihin, keskity kasvojen ja nimen yhdistämiseen ja yritä löytää jonkin yhdistävä linkki näiden kahden välillä.
Kun tervehdit uutta ihmistä
Tulee sinun muistaa keskittyä ensisijaisesti nimeen. Henkilön nimen toistaminen kättelyvaiheessa varmistaa, että olet kuullut nimen oikein. Tämän jälkeen mieti, jos tunnet jonkun samannimisen tai muistuttaako nimi sinua jostakin muusta. Tiedämme, että kertaus on opintojen äiti ja se auttaa muistamaan asiat nopeammin. Käytä henkilön nimeä, kun keskustelet hänen kanssa; ”Onpa mukava viimeinkin tavata sinut, Laura”. Jos Lauralla on jotain erityisiä ulkonäöllisiä tunnusmerkkejä, kuten kauniit kullan keltaiset hiukset, voit yrittää yhdistää sen esimerkiksi kauraan, joka muistuttaa nimeä Laura. Tämän kaltaiset asiat saattavat toimia loistavina muistisääntöinä seuraavan kerran hänet tavatessaan. Viimeistele muistisääntö kertaamalla nimi ja visualisoi hänen kullankeltaiset hiukset mielessäsi esimerkiksi päivällispöydässä – onnistumisprosenttisi nimen muistamisessa moninkertaistuu! Jos kaikista ponnisteluista huolimatta et seuraavalla kerralla muista hänen nimeään, voit rohkeasti kysyä ”Anteeksi, mutta mikä sinun nimi olikaan?”. Mutta jos olette tervehtineet ja jutustellut joka kerta kun olette olleet hakemassa lapsia päiväkodista, saattaa nimen kysyminen kuukausien jälkeen olla kiusallista.
Villit tulevaisuuden visiot kertovat piilolinsseistä, joissa on sisäänrakennettu kasvojentunnistusominaisuus, mutta ennen sitä joudumme tyytymään perinteisiin muistisääntöihin arjen asioita muistaessa. Kauppalista, keittokirja, laturi, kalenteri, 7. aisti, Post-It -laput, saunavihta, porakone jne. Muistatko vielä kauppalistan tai puhelimen lataamistarpeen? Lukemattomat muistettavat asiat seikoittavat muistipakkaa ja vaarana on, että et muista asioita silloin kuin pitäisi. On aika pyyhkiä pölyt muistista!
Muistamistekniikoita on monia
Tekniikoiden avulla pystyt esimerkiksi muistamaan koko kauppalistan ulkoa katsomalla sitä kerran. Yleisimpiä näistä on reitin luominen ja elintarvikkeiden sijoitus reitille järjestykseen hauskan ajatusleikin varjolla.
Jos sinun pitää ostaa perunoita, tomaatteja, lastenruokaa, sipsejä ja kahvia, tulee sinun ajatella, että lopullinen määränpääsi on nauttia kupillinen kuumaa kahvia, mutta ennen sitä sinun pitää selviytyä ”haasteista”, joita kohtaat matkan varrella. Aloita matkasi perunoista kuvitellen, että tehtävänäsi on valita uudet näyttelijät perunateatteriin. Tämän jälkeen sinun pitää pallotella tomaateilla aina keskikäytävälle asti, jossa on käynnissä villi vauvanruokasota! Ruokasodan jälkeen vatsasi kurnii ja haluat täyttää vatsan sipseillä ja lopuksi sammuttaa janon kahvilla. Suunnittele tarina ennen kauppaan menoa ja käytä muistamiseen mielikuvitusta.
Muisti ei ole yksinkertainen tallennusalue
Muistaminen on monimutkainen dynaaminen prosessi, jossa yhdistyvät tunteet, liike ja asiayhteydet. Jos olisit muistanut ainoastaan perunat ensimmäisenä, tomaatit sen vieressä, lastenruoka ja sipsit keskikäytävällä sekä lopuksi kahvi – luultavasti tämä muistisääntö ei ole yhtä tehokas kuin aikaisemmin mainitsemamme. Muistat paremmin asioita, jos luot itse ajatuksessasi muistettavia asioita. Muistitekniikoita voidaan käyttää milloin ja missä tahansa – koulussa, kiireisessä arjessa tai esimerkiksi töissä. Onnea matkaan!