Kalanmaksaöljy ja D-vitamiini

D-vitamiinilla on useita tärkeitä tehtäviä kehon eri toiminnoissa, jonka vuoksi sen riittävän saannin katsotaan olevan jokaiselle välttämätöntä. Yksi D-vitamiinin tärkeimmistä tehtävistä on edesauttaa luuston kasvua, kehitystä ja uusiutumista. Koska D-vitamiinin riittävä saanti voi osoittautua aika ajoin haasteelliseksi, tarjoaa D-vitamiinilisä, kuten Möllerin Kalanmaksaöljy, riittävästi D-vitamiinia kattamaan päivittäisen saannin vuodenajasta riippumatta.

Kalanmaksaöljy, D-vitamiini ja omega-3-rasvahapot

Kun puhutaan kalanmaksaöljystä, yhdistetään se usein naapurimaahamme Norjaan, eikä suotta. Norjassa kalanmaksaöljyllä on ollut tärkeä rooli terveystuotteena jo vuosisatoja. Kalanmaksaöljyn todellinen voittokulkue alkoi, kun Petter J. Möllerin kehittämän valmistusmenetelmän pohjalta syntynyt Möllerin Kalanmaksaöljy nousi kansan suureen suosioon ja levisi Norjan rajojen ulkopuolelle. Suomalaiset ovat saaneet nauttia Möllerin Kalanmaksaöljyn terveysvaikutuksista jo lähes sadan vuoden ajan. Tiesitkö, että Möllerin Kalanmaksaöljy sisältää D-vitamiinin lisäksi myös terveellisiä ja elimistölle tärkeitä omega-3-rasvahappoja?

Lue lisää kalanmaksaöljystä ja omega-3-rasvahapoista täällä

D-vitamiini edesauttaa ylläpitämään monia elimistön tärkeitä toimintoja. D-vitamiini vaikuttaa kalsiumin ja fosforin aineenvaihduntaan. D-vitamiinin yksi tärkein tehtävä onkin veren optimaalinen kalsium- ja fosfaattipitoisuuksien ylläpitäminen.
Edellä mainittujen tehtävien kautta D-vitamiini edesauttaa normaalia luuston kehitystä sekä uusiutumista niin lapsilla kuin aikuisilla. D-vitamiinilla on myös tärkeä rooli normaalin vastustuskyvyn ylläpitämisessä kaikenikäisillä.

Kalanmaksaöljy sisältää D3-tyypin D-vitamiinia

Tärkeimmät D-vitamiinin muodot ovat D2 eli ergokalsiferoli ja D3 eli kolekalsiferoli. Molemmalla D-vitamiinityypillä on kehossa samat tehtävät, mutta D3-vitamiinin katsotaan olevan parempi vaihtoehto, sen nopean imeytymiskyvyn vuoksi. Kalanmaksaöljyn sisältämä D-vitamiini on juuri nopeasti imeytyvää D3-vitamiinia.
Elimistömme kykenee tuottamaan D3-vitamiinia myös itse. Ihon altistuessa auringon UV-säteille käynnistyy D3-vitamiinin monivaiheinen tuotantoprosessi, jossa UV-säteet muuttavat ihon 7-dehydrokolesterolin D3-vitamiinin esiasteeksi, jonka keho voi hyödyntää.

Kuinka paljon tarvitsemme D-vitamiinia päivittäin?

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus 2-75 vuotiaille on 10 mikrogrammaa. Yli 75 vuotiaille saantisuositus on 20 mikrogrammaa.
Koska D-vitamiini on välttämätön luuston uusiutumiselle ja sen kehitykselle, tulee sen riittävä saanti varmistaa joko auringon, ravinnon ja / tai lisäravinteiden avulla.

Mistä D-vitamiinia saa?

D-vitamiinia saadaan monista elintarvikkeista. Osa näistä elintarvikkeista sisältää D2-vitamiinia, ja osa nopeammin imeytyvää D3-vitamiinia. D2-vitamiinia saadaan kasvikunnan tuotteista, kun taas D3-vitamiinia saadaan ainoastaan eläinkunnan tuotteista. D3-vitamiinipitoisia ruokia ovat esimerkiksi turskan maksa ja mäti, munankeltuaiset ja rasvaiset kalat sekä D-vitamiinilla täydennetyt maitotuotteet ja rasvalevitteet.

Möllerin Kalanmaksaöljy D-vitamiinipitoisuus on erittäin korkea verrattuna muihin D-vitamiinipitoisiin elintarvikkeisiin. Möllerin Kalanmaksaöljyn D-vitamiinipitoisuus on kaksinkertainen listan toisella sijalla olevaan turskan maksaan verrattuna. Möllerin Kalanmaksaöljy sisältää myös A- ja E-vitamiinia sekä terveellisiä omega-3-rasvahappoja. Vain yksi teelusikallinen (5ml) Möllerin kalanmaksaöljyä sisältää jo 10 mikrogrammaa D-vitamiinia. Möllerin kalanmaksaöljyllä voi varmistaa D-vitamiinin saannin yksinkertaisella ja nopealla tavalla.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita