Hyviä vinkkejä immuunipuolustuksen vahvistamiseen

Päiväkoti avaa uuden luvun lapsen elämässä. Tässä vinkkejä, joiden avulla lapsi ja koko perhe pysyy terveempänä!

Varaudu siihen, että lapsi sairastelee paljon ensimmäisen päiväkotivuoden. Päiväkodeissa tartunnat rehottavat ja on todennäköistä, että kaikki perheessä sairastuvat. Yksi toisensa jälkeen. Mutta tilanne helpottaa vähitellen. Nimittäin jokaisen tartunnan aikana puolustusjärjestelmämme tuottaa vasta-aineita, joilla se taistelee uusia tartuntoja vastaan entistä tehokkaammin. Professori Anne Spurkland , tunnettu norjalainen immuunipuolustusasiantuntija, selittää prosessia blogikirjoituksessaan:

Vastasyntyneellä ei ole lainkaan omia vasta-aineita. Vauva saa äidiltä ennen syntymää IgG-vasta-aineita ja imetyksen aikana IgA-vasta-aineita. Ne suojaavat vauvaa ensimmäisen puolen vuoden aikana, kunnes vauvan oma vasta-aineiden tuotanto käynnistyy.

Kun kehossa syntyy puolustusreaktio, osa reagoineista soluista jää kehoon tuottamaan uusia vasta-aineita. Kun keho kohtaa saman taudinaiheuttajan seuraavan kerran, sen varalle on jo valmiina vasta-aineita, ja uusien vasta-ainesolujen tuotanto käynnistyy nopeasti. Tämä periaate selittää myös useimpien rokotteiden tehon ja sen, että monet taudinaiheuttajat aiheuttavat meille oireita vain kerran elämässä.

Ei siis kannata ottaa tavoitteeksi kaikkien sairauksien välttelyä. Oikeastaan päinvastoin: lapsen on sairasteltava vähän, jotta voi myöhemmin olla terveempi! Mutta totta kai olisi hienoa, että lapsi pysyisi mahdollisimman terveenä. Kuinka siis voimme tukea immuunipuolustusta?

1. D-vitamiini

Lukuisissa tutkimuksissa on osoitettu, että D-vitamiini edistää immuunipuolustuksen normaalia toimintaa. Lapsen riittävän D-vitamiinin saannin voi varmistaa antamalla alle 2-vuotiaille D-vitamiinilisää 10 mikrogrammaa ja yli 2-vuotiaille 7,5 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden.

2. Tee käsienpesusta hauskaa!

shutterstock_21006121

Hyvä käsihygienia on tartuntojen välttämisessä keskeinen juttu. Pienten lasten kanssa se on helpommin sanottu kuin tehty. Juju onkin tehdä käsienpesusta hauskaa.

Katso video miten opetat lapsille käsienpesun

 

3. Viisi kourallista päivässä

Lapselle suositellaan puolet aikuisten kasvismäärästä: viisi lapsen oman kouran kokoista annosta hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Se on helppo tapa varmistaa riittävä vitamiinien saanti. Sekä A-, C-, D- ja B-vitamiinit auttavat immuunipuolustusta toimimaan hyvin. Mitä erilaisempia hedelmiä, marjoja ja vihanneksia lapsi syö, sitä monipuolisemmin hän saa ravintoaineita. Huomaa, että lapsen annoskoko kasvaa lapsen kasvaessa!

4. Pikkuisen likaa tekee hyvää

Kuten edellä kerrottiin, jokaisen tartunnan aikana elimistön puolustusjärjestelmä tuottaa lisää vasta-aineita ja pystyy sen jälkeen puolustautumaan entistä paremmin. Siksi lapset saavat kaikin mokomin joskus kontata maassa, työntää likaiset sormet suuhun ja olla kosketuksissa eläinten kanssa mahdollisimman pienestä pitäen.

Lähteet: Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille. Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2016.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita