Hyvä terveys, elämäntapa ja elämänlaatu – mitä ne oikeastaan tarkoittavat?
Mitä hyvä terveys oikeastaan on?
Hyvää terveyttä voidaan kuvata täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tilana – ei vain sairauksien tai heikkouksien puuttumisena – ja on monia terveydentilaan vaikuttavia tekijöitä. Mitä tämä oikeastaan tarkoittaa? Jos sinulla on kapasiteettia ja kykyä hallita ja sopeutua elämän tuomiin haasteisiin ja välttämättömiin arjen vaatimuksiin, sinulla on hyvä terveys.
Joillekin hyvä terveys voi tarkoittaa sitä, että on virkeä ja kykenee torjumaan arkipäiväisiä haasteita vasemmalla kädellä, kun taas toisille, joilla mahdollisesti on krooninen sairaus tai muita vaivoja, tämä voi tarkoittaa sitä, että elää hyvää elämää, jossa ei sinänsä ole valittamista. Terveys liittyy elämäntapaan. Jokaisella on erilainen elämäntapa, ja se, mitä ihminen liittää hyvään terveyteen, vaihtelee ihmisestä toiseen.
Hyvä terveys riippuu useista tekijöistä, kuten iästä, ympäristöstä ja persoonasta. Jos kysyt nuorelta, saat vastaukseksi kyllä, jos he tuntevat olonsa virkeiksi ja nopeiksi, mutta jos kysyy vanhukselta, jolle liikkuminen tuottaa vaikeuksia – voivat he myös vastata kyllä, perustaen vastauksensa muihin tekijöihin kuin nuoriso.
Yksi asia on varma: nimittäin se, että koko elämän ajan on tehtävä oikeita valintoja elämäntavan suhteen hyvän terveyden ylläpitämiseksi. Kannamme vastuun omasta terveydestämme.
Onko minulla hyvä elämäntapa?
Se, että hyvä elämäntapa liittyy hyvään terveyteen ja kunkin henkilön vaatimuksiin sen suhteen, vaihtelee – mitään vastausta ei voida alleviivata oikeaksi. Monille riittää hyvän elämäntavan perusteeksi se, että he ovat fyysisesti aktiivisia ja syövät terveellisesti. Kun joku haluaa edistää hyvää terveyttä, tulisi hänellä myös olla hyvä elämäntapa, mutta mikä on oikeastaan hyvä elämäntapa?
Fyysinen aktiivisuus on tärkein tekijä, mutta ruokavalio, päihteet, stressi, uni ja sosiaaliset suhteet painavat vaakakupissa myös paljon. Myös kehon asianmukainen käyttö vammojen välttämiseksi vaikuttaa asiaan. Fyysinen aktiivisuus voi myös estää masennusta, ja se voi lisäksi auttaa toipumaan nopeammin mielenterveysongelmista. Tämä voi johtua aineista, joita harjoituksen aikana aivoissa vapautuu, mutta myös unen laadusta, joka paranee tai vain siitä tosiasiasta, että treenatessa keskittyy treenaukseen, eikä maallisiin murheisiin.
Ruokavalio voi olla monelle vaikea aihe, kenties syömme liikaa tai liian vähän – tai sitten voi olla haastavaa löytää tietoa siitä, miten tasapainoinen ateria, joka auttaa taistelussa huonojen tapojen aiheuttamia sairauksia vastaan, kootaan. On myös tärkeää syödä ruokaa, joka sisältää tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita sekä ravintokuitua, hyviä rasvahappoja kuten esimerkiksi omega-3-rasvahappoja (https://www.mollers.no/omega-3-sources-you-can-not-visually- ja) antioksidantteja. Tämän lisäksi tulisi saada riittävästi energiaa ja proteiinia. Ravintoaineiden tarve muuttuu koko elämän ajan, ja vanhemmiten onkin erilainen tarve kuin lapsilla ja aikuisilla. Naisilla on myös muita tarpeita kuin miehillä.
Jotta vältettäisiin huonojen elintapojen aiheuttamien sairauksien syntyminen, on tärkeää keskittyä oikeaan ruokavalioon, liikuntaan sekä välttää liikaa alkoholinkäyttöä ja stressiä, jotka voivat johtaa niiden kehittymiseen. Jos yhteiskunta ja jokainen ihminen tekisivät jotain huonojen elämäntapojen, kuten tupakoinnin, epäterveellisen ruokavalion, vähäisen liikunnan ja stressin suhteen, vähemmän ihmisiä sairastuisi.
Vanhetessamme menetämme lihasmassaa ja elimistö tarvitsee vähemmän energiaa, ja monet vanhemmat ihmiset elävät vähemmän aktiivista elämää kuin nuoret. Siksi tarvitset myös vähemmän ruokaa. Kuitenkin myös iäkkäänä tarvitsemme mineraaleja, vitamiineja ja muita tärkeitä ravintoaineita ainakin yhtä paljon kuin nuorempana. Tietenkin on olemassa monia sisukkaita, terveitä ja aktiivisia vanhuksia, mutta 70-80 ikävuosien tuntumassa sairastuminen tapahtuu helpommin – erityisesti influenssan jyllätessä.
Tässä on luettelo pienistä asioista, joita meistä jokainen voi tehdä parantaakseen elämäntapojaan ja terveyttään:
- Syö monipuolisesti terveellisiä ruokia
- Ole aktiivinen
- Huolehdi painostasi
- Vältä liikaa alkoholia ja pysy erossa tupakasta
- Nuku riittävästi
- Ajattele positiivisesti itsestäsi
- Ylläpidä hyvää hygieniaa
.. ja mitä tarkoittaakaan hyvä elämänlaatu?
Maailman terveysjärjestö (WHO) määrittelee hyvän elämänlaadun hyvinvoinnin tilaksi, jossa yksilö pystyy toteuttamaan potentiaalinsa, käsittelemään normaaleja elämän stressiolosuhteita, työskentelemään tuottavasti ja positiivisesti ja osallistumaan sosiaaliseen ja yhteiskunnalliseen elämään.
Elämänlaatu on laaja ja hieman hajanainen käsite, jossa käsitellään muun muassa elämän iloa ja elämänhalua. Tällöin puhumme arvoista, jotka voidaan tuntea ja mitata, mikä puolestaan perustuu yksilölliseen ympäristöön ja tekemiimme valintoihin. On tärkeää, että ihminen tuntee olevansa merkityksellinen. Ei ole väliä, onko terve vai sairas – hetket ja ajat huolien, surujen, ongelmien ja vaivojen välillä ovat merkityksellisimpiä. Esimerkiksi jos sinulla on krooninen sairaus, ajoittainen voittajafiilis voi olla todella suuressa roolissa elämänlaadusta puhuttaessa.
Elämänlaatu on itsessään tärkeä arvo, sillä se sisältää muun muassa ilon, merkityksellisyyden, tyytyväisyyden, turvallisuuden, kuulumisen, henkilökohtaisten vahvuuksien, mielenkiinnon herättämisen, selviytymisen ja sitoutumisen luomat tunnetilat. Elämänlaatua voidaan pitää terveyden, elämäntavan, verkostoitumisen ja sosiaalisen tuen yhdistelmänä. Jos sinulla on hyvä elämänlaatu ja voit kaiken lisäksi hyvin, osaat todennäköisesti ottaa vastaan elämän varrella olevat ylämäet kevyemmin.
Kuten terveyden ja elämäntapojen osalta, jokainen meistä kokee myös elämänlaadun hyvänä tai huonona eri perustein. Jos ihminen kokee elämänlaadun hyväksi, edistää se usein hyviä perhesuhteita, kasvatusta, työelämässä pärjäämistä ja väestön yleistä terveyttä.
Korkea elämänlaatu voi kulkea käsi kädessä paremman fyysisen terveydentilan kanssa ja ehkä myös vähentää mielenterveysongelmia ja -häiriöitä. Jos pidät huolta itsestäsi, voit vaikuttaa myönteisesti terveyteesi.
Elä mahdollisimman hyvää elämää ja huolehdi sekä fyysisestä että henkisestä terveydestäsi.