Hyvä iho – sisältä ja ulkoa

Haluatko mahdollisimman terveen ihon? Ravitse sitä sisältä ja ulkoa. Tässä parhaat vinkkimme.

Olet mitä syöt. Huono ruokavalio näkyy usein päälle päin ja tuntuu elimistössä. Ihosolut syntyvät ihon syvimmässä kerroksessa, ja niiden on pärjättävä ravintoaineilla, jotka jäävät jäljelle muilta, hengissä säilymisen kannalta tärkeämmiltä elimiltä. Jos huolehdit tarvittavien ravintoaineiden saannista ja ihonhoidosta, ihon hyvinvoinnin perusta on taattu.

LUE MYÖS: Näin saat kauniin kesäihon

Kauniimpi iho oikealla ravinnolla

A-vitamiinia tarvitaan ihosolujen uusiutumiseen ja ihon terveyteen. Hyviä A-vitamiinin lähteitä ovat:

  • maksa, maksapasteija, rasvainen kala, kananmuna, margariini, täysmaito, voi ja juusto
  • värikkäät hedelmät ja vihannekset, kuten porkkana, parsakaali, paprika, lehtikaali ja aprikoosit
  • kalanmaksaöljy ja muut omega-3-rasvahappolisät.

 

C-vitamiinia tarvitaan kollageenin muodostamiseen ja normaalin ihon rakennusaineeksi. Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat:

  • sitrushedelmät, kuten appelsiini, ja kiivi
  • marjat, kuten mansikat, mustaherukka ja ruusunmarja
  • paprika, parsakaali, lanttu, pinaatti ja tomaatti.

 

LUE MYÖS: Tämän takia kannattaa ottaa D-vitamiinia kesällä

Helppoja kauneusvinkkejä terveen ihon hoitoon

Ihoa on hoidettava oikein, jotta se pysyy kunnossa. Ikääntyvä iho kaipaa lisää kosteutta, ja sitä on hoidettava hellävaraisemmin kuin nuorta ihoa. Tässä parhaat vinkkimme.

  • Kosteuttava puhdistus

Iän myötä iho muuttuu herkemmäksi ja kuivemmaksi. Siksi on tärkeää puhdistaa se miedolla ja kosteuttavalla puhdistusaineella, joka ei poista ihon pintakerrosta suojaavaa rasvaa.

  • Hellävarainen kuorinta

Muutaman kerran viikossa tehty kuorinta poistaa kuolleet ihosolut, jotka voivat heikentää kosteusvoiteen vaikutusta. Näin iho pysyy kuulaana. Pieniä rakeita sisältävät perinteiset kuorintavoiteet voivat hiertää ihon pintakerrosta vahingollisesti. Käytä sellaisen sijasta esimerkiksi entsyymejä sisältävällä kuorintavoiteella, joka ei hankaa vaan hajottaa kuolleet ihosolut pehmeästi pois.

  • Runsaasti kosteutta

Ikääntyvä iho kaipaa yleensä aiempaa enemmän kosteutta – enemmän kuin moni oivaltaakaan. Hanki siis laadukasta, hyaluronihappoa sisältävää kosteusvoidetta ja käytä sitä runsaasti ja säännöllisesti, mieluiten aamuin illoin. Muista juoda paljon vettä, se tekee hyvää iholle ja terveydelle.

  • Aurinkosuojakerroin

Muista suojautua auringolta. Aurinko aiheuttaa noin 90 % ikääntymisen merkeistä, kuten rypyistä ja maksaläiskistä. Muista, että rusketus katoaa mutta rypyt eivät. Ja kyllä vain, saat rusketuksen, vaikka suojaisit ihosi. Se vaatii vähän enemmän aikaa, mutta toisaalta väri on syvempi ja kestää kauemmin.

 

Lähteet: Norsk Helseinformatikk -julkaisu, forskning.no-sivusto