Elimistön puolustusjärjestelmä eli immuunijärjestelmä – Kuinka se toimii?

Immuunijärjestelmä on tärkeä osa elimistön toimintaa. Miksi osa meistä sairastuu helpommin kuin toiset? Tässä artikkelissa selitämme, kuinka elimistön puolustusjärjestelmä toimii ja miten pidät itsesi terveenä!

Mikä on immuunijärjestelmä?

Kaikilla ihmisillä on immuunijärjestelmä eli elimistön puolustusjärjestelmä. Immuunijärjestelmän tehtävä on pitää huolta elimistöstämme taistelemalla elimistölle haitallisia mikro-organismeja vastaan, eli suojella sairauksilta. Mikro-organismit ovat yhteisnimitys mikroskooppisille pieneliöille, kuten bakteereille, viruksille ja sienille.

Immuunijärjestelmällä on pääsääntöisesti kaksi tehtävää:

  • Suojella elimistöä taudinaiheuttajilta eli patogeeneiltä
  • Poistaa vahingoittuneita sekä kuolleita soluja ja solukkoa

Ulkoinen puolustusjärjestelmä koostuu muun muassa ihosta, joka hyvin hoidettuna ja terveenä pitää taudinaiheuttajat loitolla. Jos sinulla on haavoja tai naarmuja, saattavat bakteerit tunkeutua niiden kautta elimistöön.

Ulkoiseen puolustusjärjestelmään kuuluu lisäksi limakalvot, jotka sisältävät suojaavia vasta-aineita. Myös keuhkojen värekarvat auttavat liikuttamaan limaa ja yskimään ulos taudinaiheuttajia. Vatsahapot eliminoivat mikro-organismien määrää ruoassa ja juomassa. Kyyneleet, talirauhasten tuottama rasva ja sylki sisältävät antibakteerisia entsyymejä, jotka vähentävät mahdollista infektioriskiä.

 

Älykkäät valinnat vahvempaan immuunijärjestelmän toimintaan

Oikein toimiva elimistön puolustusjärjestelmä on meille välttämätön, minkä takia siitä tulee pitää huolta älykkäällä tavalla. Pitämällä huolta puolustusjärjestelmästä pysyy se tasapainoisena ja varmistaa mahdollisimman tehokkaan toiminnan myös esimerkiksi autoimmuunisairauksien aikana.

Suurimmalla osalla ihmisistä elimistön puolustusjärjestelmä toimii niin kuin pitääkin, mutta aika ajoin saatamme kokea immuniteettimme heikentyneen. Immuunijärjestelmän heikentymiseen on useita syitä, kuten liian vähäinen unenmäärä ja vaikeasta elämäntilanteesta tai työstä aiheutuva stressi. Voit ehkäistä sairastumista muutamilla helpoilla keinoilla.

Varmista riittävä unen määrä. Jos sinulla on aikainen herätys tai sinulla on vaikeuksia saada unta, käy tavallista aikaisemmin nukkumaan. Jos elämäntilanteesi aiheuttaa stressiä, kannattaa käyttää aikaa käymällä läpi asioita, jotka stressaavat sinua ja pyytää tarvittaessa apua.

Päivittäinen liikunta ja raikas ilma helpottavat immuunijärjestelmän toimintaa ja lieventävät stressiä. Oma-aika itsellesi ja ajatuksillesi voi tapahtua esimerkiksi kuntosalilla tai luonnossa liikkumisella.

Hyvä hygienia on myös tärkeä seikka, mutta ei liiallinen puhtaus. Monet bakteerit ovat itseasiassa hyväksi sinulle. Sairastuminen saattaa auttaa sinua pysymään terveenä myöhemmin. Vilustuminen saattaa vahvistaa elimistön puolustusjärjestelmää ja auttaa olemaan vahvempi taudinaiheuttajia vastaan myöhemmin elämässä.

Millä ruoilla on positiivinen vaikutus puolustusjärjestelmän toimintaan?

Ruoalla ja ravintolisillä on merkittävä rooli vahvan immuunijärjestelmän ylläpitämisessä. Kiinnitä huomiota terveellisiin valintoihin ja valitse ruoka-aineita, jotka sisältävät paljon antioksidantteja, kivennäisaineita ja vitamiineja. Tällaisia ovat esimerkiksi hedelmät, vihannekset, yrtit, marjat, pähkinät ja mausteet.

Konkreettisia esimerkkejä ruoka-aineista, jotka auttavat ylläpitämään elimistön puolustusjärjestelmää, ovat appelsiini, luumut, jogurtti, mustaherukka, parapähkinät ja tumma suklaa ja kalanmaksaöljy. Kalanmaksaöljy sisältää D-vitamiinia, joka edesauttaa ylläpitämään immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

 

Vältä näitä

Lukuiset asiat saattavat myös heikentää elimistön puolustusjärjestelmää. Stressin, vähäisen unen ja liiallisen käsienpesun lisäksi myös tupakoinnilla on heikentävä vaikutus immuunijärjestelmän toimintaan. Myös huono ruokavalio, liiallinen sokerin käyttö ja liiallinen liikunta saattavat olla tekijöitä, jotka heikentävät immuunijärjestelmän toimintaa.

Pidä elimistösi puolustusjärjestelmä vahvana keskittymällä luomaan itsellesi terveellisiä ja tasapainoisia elämäntapoja.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita