Eikö kala maistu lapsille? Tarjoa näitä lasten suosikkeja!

Tiedämme, että kalaa pitäisi syödä enemmän. Mutta mikä neuvoksi, kun lapset eivät suostu syömään? Tarjoa näitä kalaruokia, joita (useimmat;) lapset rakastavat.

Lasten mieltymyksiä ei ole helppo ymmärtää. Tänään maistuu yksi ruoka, huomenna jokin toinen. Ruoka ei saa olla soseutettua, eikä ainakaan pilkottua, ei vaan pilkottua sen pitääkin olla… Ja ellei ruoka ole valmista, kun vatsa kurnii, ruokahalu saattaa kadota ennen kuin ehditään ruokapöytään. Ei ihme, jos kalaruoat unohdetaan ja spagettiin ja nauraviin nakkeihin taivutaan joka toinen päivä. Lasten ruokailutottumuksia on kuitenkin mahdollista muuttaa. Älä siis luovuta vielä – ainakaan ennen kuin olet kokeillut näitä lasten maun mukaisia reseptejä.

Kotitekoiset lohinigirit (4 annosta – 45 min)

Ainekset:

  • 250 g tuoretta lohifileetä
  • 800 g sushiriisiä
    shutterstock_297786917
  • ½ dl sushietikkaa
  • 3 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • wasabia
  • säilöttyä inkivääriä
  • soijakastiketta

 

Tee näin:

  1. Keitä sushiriisi pakkauksen ohjeen mukaan. Mittaa sushietikka, sokeri ja suola kulhoon ja sekoita, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet. Kaada seos vähän kerrallaan keitetyn riisin joukkoon ja kääntele varovasti. Riisin tulee olla tahmeaa.
  2. Leikkaa lohifileestä 2–3 mm:n paksuisia viipaleita terävällä veitsellä. Levitä sormella lohiviipaleiden päälle ohuelti wasabia.
  3. Kostuta kätesi ja laita yksi lohiviipale vasempaan käteen. Ota sopiva määrä riisiä oikeaan käteen ja purista se palloksi. Aseta riisipallo viipaleen päälle.
  4. Purista vasemmalla peukalolla varovasti riisipallon keskeltä. Paina lohiviipaleen reunat kiinni riisipalloon oikean käden peukalolla ja etusormella. Paina sitten nigiriä kahdella sormella, jotta siitä tulee tiivis.
  5. Käännä nigiri lohipuoli ylöspäin ja paina sitä kahdella sormella. Paina sivuista kahdella sormella. Tarjoa säilötyn inkiväärin ja soijakastikkeen kanssa.

Vinkki: Lasten ruokahalu ei ainakaan kasva, jos vaadit heitä syömään jotain mistä he eivät pidä. Voit kuitenkin vaatia heitä edes maistamaan! Mieluiten jokaisella ruokailukerralla. Sillä jonakin päivänä he yllättäen pitävätkin maistamastaan!

LUE MYÖS: Hyviä vinkkejä immuunipuolustuksen vahvistamiseen

 

Uunilohi kasvispedillä (4 annosta – 20-40 min)

Ainekset:

  • 600 g nahatonta ja ruodotonta lohifileetäinshutterstock_277855451
  • 1 punainen paprika
  • ½ purjoa
  • 1 porkkana
  • ½ vihreää kesäkurpitsaa
  • 8 kirsikkatomaattia
  • 3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
  • hyppysellinen timjamia
  • hyppysellinen oreganoa
  • suolaa ja mustapippuria

Lisäksi: kevyttä kermaviiliä

Tee näin:

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Leikkaa lohifilee annospaloiksi.
  3. Leikkaa punasipuli lohkoiksi, paprika paloiksi ja purjo, porkkana ja kesäkurpitsa viipaleiksi.
  4. Sekoita oliivi- tai rypsiöljy, timjami, oregano ja kaikki kasvikset kulhossa ja kumoa seos uunivuokaan.
  5. Pirskota kasvisten päälle pari ruokalusikallista vettä ja aseta lohipalat kasvispedille.
  6. Ripota pinnalle suolaa ja mustapippuria ja peitä vuoka foliolla.
  7. Paista uunissa noin 35 minuuttia.
  8. Tarjoa kermaviilin kanssa.

Vinkki: Voit vaihdella kasviksia ja yrttejä makusi mukaan. Vaihtelua saat myös käyttämällä kalan maustamiseen sweet chili -kastiketta, soijakastiketta tai sitruunamehua. Anna ruokalajille hauska nimi, kuten ninjalohi tai prinsessakala. Terveellinen ruoka on lapsista silloin paljon houkuttelevampaa!

 

Lohitacot (4 annosta – 20 min)

Ainekset:

  • 400 g nahatonta ja ruodotonta lohifileetä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl tacomaustetta
  • 2 rkl silputtua tuoretta korianteria

Maustedippi:
shutterstock_160005845

  • 1 dl kevyttä kermaviiliä
  • 1 dl majoneesia
  • ½ tl sinappia
  • ½ tl sitruunamehua
  • ½ tl tacomaustetta
  • 2 tl sokeria
  • suolaa ja mustapippuria

Lisäksi:

  • 8 tacokuorta
  • 50 g vähärasvaista juustoraastetta
  • sekasalaattia

 

Tee näin:

  1. Leikkaa lohifilee kapeiksi suikaleiksi ja paista suikaleita rypsiöljyssä noin 1 minuutti kummaltakin puolelta.
  2. Ota lohisuikaleet pannulta ja ripota niiden pinnalle tacomauste ja korianterisilppu.
    Maustedippi
  3. Sekoita kaikki maustedipin ainekset keskenään ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
  4. Lisää dippiin enemmän tacomaustetta, jos haluat enemmän makua.
    Lisäksi
  5. Lämmitä tacokuoret pakkauksen ohjeen mukaan.
  6. Laita juustoraaste, salaatti ja maustedippi tarjoilukulhoihin.
  7. Täytä tacokuoret juustoraasteella, salaatilla ja maustedipillä ja lisää päälle paistetut lohisuikaleet.

Vinkki: Tacokuorissa on suolaa, joten loheen ei tarvitse lisätä suolaa.

Möller Omega-3 Pikkukalat ovat ”kaloja”, joista lapsesi varmasti pitävät. Maku on raikkaan hedelmäinen, ja sitä käyttämällä lapsesi turvaavat D-vitamiinin sekä kalan terveellisten omega-3-rasvahappojen, EPA:n ja DHA:n saantia ruokavalion tukena.

Lue lisää Omega-3 Pikkukaloista täältä!

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita