D-vitamiinipitoinen ruoka
D-vitamiini ja elintarvikkeet
Aivan kuten omega-3-rasvahapoille, parhaita lähteitä D-vitamiinille ovat rasvaiset kalat, kuten lohi, silli, makrilli ja anjovis. Näiden lisäksi myös mäti ja turskan maksa ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä. Vihannekset ja hedelmät eivät ole erityisen hyviä D-vitamiinin lähteitä, ja tämän vuoksi riittävä D-vitamiinin saanti ravinnosta saattaa osoittautua haasteelliseksi henkilöille, jotka noudattavat erikoisruokavaliota, kuten vegaanista ruokavaliota. Elintarviketeollisuuden nouseva trendi on lisätä D-vitamiinia elintarvikkeisiin kuten maitotuotteisiin, mehuihin ja sieniin.
Kuinka paljon D-vitamiinia?
Terveysviranomaisten suosittelema D-vitamiinin päivittäinen annostus alle 75-vuotiaille on 10 μg (mikrogrammaa). Yli 75-vuotiaille suositellaan kaksinkertaista määrää eli 20 μg vuorokaudessa. Alla olevasta listasta näet, kuinka paljon sinun tarvitsee nauttia tiettyjä elintarvikkeita, jotta saavutat päivittäisen D-vitamiinin saantisuosituksen (10 μg).
Vitaminoitu maito | 1250g |
Lohi | 88g |
Vitaminoitu herkkusieni | |
Kananmunan keltuainen | 83g |
Turskan mäti | 54g |
Turskan maksa | 11g |
Möller Kalanmaksaöljy | 5g |
D-vitamiinia auringosta
Elimistömme pystyy tuottamaan D-vitamiinia myös auringon UVB-säteiden ja kolesterolin avulla. D-vitamiinin tuotanto käynnistyy ihon altistuessa auringon UVB-säteille. Se, kuinka kauan ihon tarvitsee altistua auringolle, ennen kuin tuotantoprosessi käynnistyy, on hyvin yksilöllistä. Tähän vaikuttavat myös vuoden- ja kellonaika.
Pitkät ja pimeät talvikuukaudet sekä lyhyt kesä tarkoittavat usein riittämätöntä auringon valoa. Tämän vuoksi D-vitamiinin saaminen auringosta saattaa aika ajoin osoittautua mahdottomaksi. Tähän on syynä suomen maantieteellinen sijainti.
D-vitamiinilisä
D-vitamiinin saaminen ruokavaliosta ja auringosta saattaa riittää täyttämään päivittäisen saantisuosituksen, mutta välillä olosuhteista riippuen saattaa D-vitamiinin saanti jäädä tavallista vähäisemmäksi. Tällaisissa tilanteissa ravintolisä varmistaa riittävän D-vitamiinin saannin.
Yksi teelusikallinen Möller kalanmaksaöljyä (5ml) auttaa saavuttamaan riittävän päivittäisen D-vitamiinin saannin, 10 μg. Aloita päiväsi teelusikallisella Möller Kalanmaksaöljyä tai muutamalla Möller Tupla -kapselilla ja varmistat riittävän D-vitamiinin saannin läpi vuoden.