D-vitamiinin lähteet

D-vitamiinilla on tärkeä rooli elimistön monissa toiminnoissa aina syntymästä läpi koko elämän. D-vitamiini edesauttaa ylläpitämään luuston normaalia kehitys- ja uusiutumisprosessia, mikä onkin yksin D-vitamiinin tärkeimpiä tehtäviä. Mutta kuinka paljon D-vitamiinia elimistö tarvitsee päivittäin ja mistä sitä saa parhaiten?

D-vitamiinin lähteitä

D-vitamiinia löytyy kahta tyyppiä – D2- ja D3-vitamiini. D2-vitamiinia saadaan ainoastaan kasvikunnan tuotteista ja D3-vitamiinia eläinkunnan tuotteista. Näistä kahdesta D3-vitamiinin ominaisuudet ovat imeytymiseltään ja teholtaan parempia, joka tekee siitä D2-vitamiinia paremman, vaikka myös D2-vitamiini on hyväksi elimistölle. Onkin suositeltavaa nauttia D-vitamiinipitoisia eläinkunnan tuotteita, joiden avulla varmistetaan riittävä päivittäinen saanti. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan päivittäinen D-vitamiinin saantisuositus 2-75 vuotiaille on 10 mikrogrammaa ja yli 75-vuotiaille 20 mikrogrammaa päivässä.

D-vitamiinia auringosta?

Yksi D-vitamiinin lähde on oma keho. Elimistömme kykenee tuottamaan itse D3-vitamiinia
ihon altistuessa auringonvalolle. Jotta auringon avulla tuotettava D-vitamiini kattaisi
päivittäisen saantisuosituksen, tulee altistua suoralle auringonvalolle
päivittäin noin 20 minuutin ajan. Suomessa, pimeän ja pitkän talven, sekä lyhyen ja
arvaamattoman kesän vuoksi, riittävä auringonvalolle altistuminen ei ole itsestäänselvyys.
Tästä syystä D-vitamiinin saantia ei ole suositeltavaa jättää pelkän auringonvalon varaan,
vaan varmistaa sen riittävä saanti D-vitamiinipitoisen ravinnon ja D-vitamiinilisän avulla.

D-vitamiinipitoinen ruoka

D3-vitamiinia löytyy monista eläinkunnan tuotteista, kun taas kasviperäiset elintarviketuotteet sisältävät D2-vitamiinia. Kuten jo aikaisemmin mainittiin, D-vitamiinin D3-muoto on ominaisuuksiltaan parempi kuin D2-muoto. Tämän vuoksi D3-vitamiinia sisältävät elintarvikkeet ja ravintolisät varmistavat riittävän D-vitamiinin saannin helpommin. Alla näet seitsemän D-vitamiinipitoisen elintarvikkeen ja ravintolisän taulukon, josta selviää, kuinka monta grammaa sinun tulisi saada kyseistä elintarviketta, jotta päivittäinen 10 mikrogramman D-vitamiinin saantisuositus täyttyisi.

  • Täydennetty maito 1000 g
  • Lohi 88g
  • Munankeltuainen 83g
  • Turskan mäti 54g
  • Turskan maksa 11g
  • Möllerin Kalanmaksaöljy 5g

D-vitamiinilisä

D-vitamiinin riittävä päivittäinen saanti onnistuu syömällä D-vitamiinipitoisia ruokia ja
oleskelemalla riittävästi auringossa. Mutta aina eivät asiat mene suunnitelmien mukaan, ja
auringolle altistuminen tai D-vitamiinipitoisten ruokien nauttiminen ei ole riittävää, jonka
vuoksi D-vitamiinilisä saattaa tulla tarpeeseen. D-vitamiinilisä, kuten Möllerin
Kalanmaksaöljy, varmistaa riittävän päivittäisen D-vitamiinin saannin. Korkealaatuinen
Möllerin Kalanmaksaöljy valmistetaan vastuullisella tavalla alusta loppuun
naapurimaassamme Norjassa. Kuten ylläolevasta taulukosta käy ilmi, on Möllerin
Kalanmaksaöljyn D-vitamiinipitoisuus grammaa kohden erinomainen. Lusikallinen (5ml) Möllerin Kalanmaksaöljyä riittää kattamaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan päivittäisen D-vitamiinin
saantisuosituksen 2-75 vuotiaille. Koska Möllerin Kalanmaksaöljy sisältää A-vitamiinia, soveltuu se ravintolisäksi kouluiästä alkaen.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita