D-vitamiini lapselle

D-vitamiini on tärkeä niin suurille kuin pienillekin perheenjäsenille. Mihin tarvitsemme D-vitamiinia, mitä tehtäviä D-vitamiinilla on lapsen kasvun aikana sekä kuinka paljon D-vitamiinia lapsi päivittäin tarvitsee? Tässä artikkelissa kerromme vastaukset D-vitamiinia koskeviin kysymyksiin.

Miksi lapset tarvitsevat D-vitamiinia?

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jolla on elimistössä monia tärkeitä tehtäviä koko elämämme ajan. D-vitamiini edesauttaa ylläpitämään elimistön kalsium- ja fosforitasapainoa osallistumalla niiden imeytymiseen ohutsuolessa sekä kuljettamiseen sieltä elimistön eri osiin. D-vitamiini auttaa myös kalsiumin ja fosforin uudelleen imeytymisessä, jotta elimistö saa kaiken irti näistä kahdesta tärkeästä kivennäisaineesta. Näiden prosessien kautta D-vitamiinilla katsotaan olevan tärkeä rooli luuston uusiutumisessa ja normaalin vastustuskyvyn ylläpitämisessä.

Lue lisää lapsen kehityksestä täältä 

D-vitamiini ja lapsen kasvu sekä kehitys

Riittävä D-vitamiinin saanti on erittäin tärkeää erityisesti lasten ja nuorten kasvu- ja kehitysvaiheessa, koska D-vitamiinilla on merkittävä rooli luuston uusiutumisessa ja muodostumisessa. Koska luuston uusiutuminen on koko elämän jatkuva prosessi, on riittävä D-vitamiinin saanti jo heti alkuvaiheessa erittäin tärkeää. Lapsuuteen kuuluvat leikkien ohessa tapahtuvat kaatumiset ja kolaukset, jotka osaltaan lisäävät D-vitamiinin riittävän saamisen tärkeyttä jo pienestä pitäen.

Lue lisää D-vitamiinista

Kuinka paljon D-vitamiinia lapsi tarvitsee päivässä?

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus 2-75 vuotiaille on 10 mikrogrammaa.

Yli 3-vuotiaiden ja vanhempien suursuosikki on Möllerin Omega-3 Pikkukalat, jotka ovat herkullisen makuisia, pureskeltavia geelikaloja. Varmista riittävä D-vitamiinin saanti helposti, maukkaasti ja hauskasti!

Lue lisää erityisesti lapsille suunnitelluista Möllerin tuotteista!

D-vitamiinin lähteet

Möllerin Kalanmaksaöljyn ja muiden Möller-tuotteiden lisäksi D-vitamiinia saadaan myös
luonnollisella tavalla ravinnosta ja auringosta. D-vitamiinia on kahden tyyppistä: D2- ja D3-
vitamiinia. Näistä D3-vitamiinia pidetään parempana sen nopean imeytymiskyvyn vuoksi. D3-vitamiinia esiintyy eläinkunnan tuotteissa, kuten rasvaisissa kaloissa, kalan maksassa, ja siitä saatavasta Möllerin Kalanmaksaöljyssä, lihan maksassa ja kananmunassa. D2-vitamiinia saadaan ainoastaan kasvikunnan tuotteista, kuten yksittäisistä kasveista, sienistä ja hiivasta. Elimistö pystyy myös itse tuottamaan D3-vitamiinia auringon valon avulla, mutta tämä vaatii altistumista auringolle 20 minuutin ajan päivässä. Koska Suomen talvet ovat pitkiä ja pimeitä sekä kesät lyhyitä ja arvaamattomia, D-vitamiinin saanti auringosta on haasteellista. Perheen pienimmät eivät myöskään aina pidä rasvaisesta kalasta tai muista hyvistä D-vitamiinin lähteistä. Onneksi löytyy tuotteita, kuten Möllerin Omega-3 Pikkukalat, joiden avulla voidaan varmistaa riittävä päivittäinen D-vitamiinin saanti.

D-vitamiinia liian vähän ravinnosta lapsilla

Vaikka D-vitamiinin liian vähäisestä saannista johtuvat äärimmäiset tilat ovat nykypäivänä harvinaisempia, on riittävä D-vitamiinin saanti edelleen tärkeää erityisesti lasten sekä nuorten kasvu- ja kehitysvaiheessa. Riittämätön D-vitamiinin saanti ilmenee usein väsymyksenä, yleisenä
apaattisuutena ja määrittelemättömänä tuki- ja liikuntaelinten kipuiluna. Nämä ovat tiloja,
joita monet tuntevat erityisesti pimeän talvijakson jälkeen, mutta niitä saattaa olla vaikea havaita
lapsilla.

D-vitamiinin riittämätön saanti saattaa johtaa vaivoihin myös myöhemmällä iällä. Erityisesti vaihdevuosi-iän ylittäneillä naisilla D-vitamiinin riittämätön saanti saattaa johtaa osteoporoosiin, eli luukatoon, jossa luutiheys heikkenee ja henkilö on alttiimpi murtumille. Älä siis odota aikuisikää, vaan varmista D-vitamiinin riittävä saanti pienestä asti ja anna hyvä pohja luustolle ja vastustuskyvylle.

Lue lisää D-vitamiinin riittämättömästä saannista täältä

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita