Apua, olen isoäiti!

On käytävä töissä ja postattava Facebookiin, on matkusteltava ja oltava maailman upein isoäiti. Haluatko kaiken tohinan keskellä muutaman hyvän vinkin?

Isoäiti – minäkö? On suuri ilon päivä, kun perheeseen syntyy uuden sukupolven ensimmäinen jäsen. Silti voi olla vaikeaa nähdä itsensä villasukkia kutovana mummelina, jonka elämä pyörii leipomisen ja muiden kotoisten puuhien ympärillä. Hyviä uutisia: ei tarvitsekaan! Nykyiset isoäidit ovat nimittäin paremmassa kunnossa kuin edeltäjänsä, mutta annamme silti muutaman vinkin, joiden avulla saat sisäisen ikäsi näkymään paremmin päällepäin.

Hyvä vastustuskyky

Viime vuosina on todettu, miten tarpeellinen D-vitamiini on immuunipuolustuksen normaalille toiminnalle. Tärkeimpiä D-vitamiinin lähteitä ovat kala ja auringonvalo. Koska ihmiset syövät entistä vähemmän kalaa ja koska auringonvaloa on meillä pohjoisessa verraten vähän, on suositeltavaa käyttää D-vitamiinilisää ja mielellään juuri kalanmaksaöljyä ympäri vuoden.

LUE MYÖS: Tämän takia kannattaa ottaa D-vitamiinia kesällä

Terve iho

Ihonhoidon ykkössääntö on käyttää aurinkovoidetta ympäri vuoden. Talvikuukausina käytetään aurinkosuojan sisältävää päivävoidetta, mutta jos ottaa aurinkoa, on lisäksi käytettävä aurinkovoidetta. Muista, että noin 90 % ihon vanhenemisesta johtuu ultraviolettisäteilystä.

Kakkossääntö on terveellinen ruokavalio. Ihoa voi hoitaa sisältä päin syömällä ravitsevaa ruokaa, sillä uusien ihosolujen muodostumiseen tarvitaan ravintoaineita. Yksi niistä on A-vitamiini. Sitä on maksapasteijassa, rasvaisessa kalassa, kananmunissa, margariinissa, maitotuotteissa, hedelmissä ja vihanneksissa. Sekä myös kalanmaksaöljyssä.

Täällä on lisävinkkejä nuorekkaan ihon hoitoon!

Terveet nivelet

Erityisesti polvet ja lonkat kuormittuvat, kun hyppii trampoliinilla ja juoksee potkupyörän perässä. Yleensä ikääntyminen tuntuu ensimmäisenä juuri nivelissä. Kannattaa siis huolehtia nivelten terveydestä ja vahvistaa niitä tukevia lihaksia säännöllisillä voimaharjoituksilla. D-vitamiini edistää luuston ja lihasten toimintaa, joten sen saannista on huolehdittava.

LUE MYÖS: Pidä nivelet kunnossa

Hyvä näkö

Muistatko, miltä tuntui löytää se ensimmäinen harmaa hius? Samanlainen tunne voi tulla, kun huomaa tarvitsevansa silmälaseja. Tiesitkö, että ravinto vaikuttaa näköaistiin? A-vitamiini ja omega-3-rasvahapoista dokosaheksaeenihappo (DHA) osallistuvat normaalin näkökyvyn ylläpitämiseen*. Kumpaakin on rasvaisessa kalassa ja kalanmaksaöljyssä.

Hoksottimet kunnossa

Olet älyllisesti elämäsi huippukunnossa, täynnä elämänviisautta ja valmiina tekemään uusia aluevaltauksia. Niin sen pitää olla jatkossakin. Tutkimusten mukaan fyysinen ja henkinen harjoittelu auttaa aivoja pysymään hyvässä toimintakunnossa. Hyvää aivojumppaa on opetella uusia taitoja, kuten uutta kieltä tai seuratanssia.

Aivojen toimintaa voi tukea myös hyvällä ruokavaliolla. Kalojen sisältämä DHA tukee aivojen normaalia toimintaa*.

LUE MYÖS: 5 vinkkiä aivojen kunnossapitoon!

Terve luusto

Suomalaiset ovat osteoporoositilastojen kärjessä. Olet varmaankin kuullut, että riittävä kalsiuminsaanti on tärkeää. Tiesitkö, että yhtä tärkeää on saada riittävästi D-vitamiinia? Ilman sitä keho ei nimittäin pysty hyödyntämään ravinnossa olevaa kalsiumia. Kalsium ja D-vitamiini auttavat vähentämään luumassan mineraalipitoisuuden alenemista vaihdevuodet ohittaneilla naisilla.  Luumassan matala mineraalipitoisuus on osteoporoottisten luunmurtumien riskitekijä**.

*Edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla 250 mg DHA:a päivittäin.

**Väite koskee vain ravintolisiä, jotka sisältävät vähintään 400 mg kalsiumia ja 15 µg D-vitamiinia päiväannosta kohti. Kohderyhmänä ovat erityisesti 50 vuotta täyttäneet naiset. Edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin vähintään 1200 mg kalsiumia ja 20 µg D-vitamiinia eri lähteistä.