A-vitamiini ja sen tehtävät elimistössä

Rasvaliukoinen A-vitamiini on yksi monista vitamiineista, joiden välttämättömät tehtävät elimistön toimintojen ylläpitämisessä saattavat askarruttaa. Tässä artikkelissa kerromme enemmän A-vitamiinin ominaisuuksista ja sen tärkeistä tehtävistä elimistössämme.

Mitä on A-vitamiini?

A-vitamiinilla on monia tärkeitä tehtäviä elimistössä ja yksi tärkeimmistä tehtävistä liittyy silmien terveyteen ja normaalin näkökyvyn ylläpitämiseen. Tämä vuoksi A-vitamiinia kutsutaankin usein ”näkövitamiiniksi”. A-vitamiini on yhteisnimitys rasvaliukoisille retinoideille, joiden biologinen vaikutus vastaa retinolin ominaisuuksia.

Rasvaliukoinen A-vitamiini varastoituu käyttämättömänä kehon rasvakudokseen. Noin 90% kehon A-vitamiinimäärästä varastoituu maksaan, josta keho vapauttaa sitä tarpeen vaatiessa käyttöönsä. Terveellä ihmisellä täydet A-vitamiinivarastot riittävät noin vuoden ajaksi.

Retinolin muodossa esiintyvää A-vitamiinia saadaan ainoastaan eläinkunnan tuotteista. A-vitamiinin esiasteita, karotenoideja (esim. betakaroteenit) on kasvikunnan tuotteissa. Karotenoidit koostuvat yli 600 eri aineesta, joista osalla on kyky muuntautua elimistössä A-vitamiiniksi.

Koska A-vitamiini on rasvaliukoinen, tulee sen käyttöä seurata. Liialliset määrät rasvaliukoisia vitamiineja varastoituvat kehon rasvakudokseen, toisin kuin vesiliukoiset vitamiinit, jotka poistuvat elimistöstä virtsan mukana. Tämän vuoksi rasvaliukoisten vitamiinien päivittäistä saantisuositusta kannattaa noudattaa.

A-vitamiini edistää myös solujen jakautumista ja uusiutumista, ylläpitää normaalia vastustuskykyä (immuunijärjestelmän normaalia toimintaa) sekä edesauttaa limakalvojen normaalia toimintaa sekä osallistuu solujen erikoistumisprosessiin.

Mitkä tuotteet sisältävät A-vitamiinia?

Suurimmalle osalle väestöstä tasapainoinen ruokavalio on riittävä A-vitamiinin lähde. Luonnollisesti osassa elintarvikkeita A-vitamiinia on enemmän kuin muissa. Alla oleva luettelo sisältää elintarvikkeita, jotka ovat hyviä A-vitamiinin tai sen esiasteen, betakaroteenin lähteitä:

  • Maksa ja maksamakkara
  • Kalanmaksaöljy
  • Rasvainen kala: makrilli, lohi, taimen, silli
  • Kananmunat
  • Täysmaito
  • Voi
  • Kerma
  • Juusto
  • Porkkana
  • Parsakaali
  • Pinaatti
  • Viherkaali
  • Paprika
  • Aprikoosi
  • Salaatti
  • Bataatti
  • Kurpitsa
  • Meloni
  • Greippi
  • Kesäkurpitsa
  • Ruusukaali

Vihannekset ja hedelmät sisältävät karoteenia, jonka elimistö kykenee muuntamaan tarvittaessa retinoliksi. Retinoli ja karoteeni ovat tärkeimmät elintarvikkeissa esiintyvät A-vitamiinin muodot. Retinolia saadaan eläinkunnan tuotteista ja karoteenia kasvikunnan tuotteista. Betakaroteeni on tärkein karoteenimuoto.

Ihanteellista olisi, jos keho voisi itse tuottaa tarvitsemansa A-vitamiinin. Tähän voimme vaikuttaa syömällä elintarvikkeita, jotka sisältävät betakaroteenia.

Kalanmaksaöljy on tärkeä A-vitamiinin lähde. Yksi lusikallinen (5 ml) Möller Kalanmaksaöljyä sisältää 250 mikrogrammaa (31 % saannin vertailuarvosta aikuisille) A-vitamiinia.

Mitä terveysvaikutuksia A-vitamiinilla on?

A-vitamiini on yhteisnimitys rasvaliukoisille retinoideille ja karoteenille, jotka:

  • Edistävät raudan imeytymistä
  • Ylläpitävät limakalvojen normaalia toimintaa
  • Ylläpitävät normaalia ihoa
  • Edesauttavat immuunisysteemin normaalia toimintaa
  • Osallistuvat solujen erikoistumisprosessiin
  • Edesauttavat ylläpitämään normaalia näkökykyä

A-vitamiinia kutsutaan usein ”näkövitamiiniksi”, koska sen merkitys korostuu hämäränäkökyvylle tärkeissä soluissa sekä niiden kyvyssä tunnistaa valoa. Tämän vuoksi A-vitamiini on erityisen tärkeä hämäränäön kannalta.

Liiallinen ja liian vähäinen A-vitamiinin määrä elimistössä

Aivan kuten kaikilla muillakin asioilla elämässä, saattaa myös A-vitamiinin liiallisella tai liian vähäisellä määrällä olla haitallisia vaikutuksia. Yleisesti ottaen elimistö kykenee itse tuottamaan riittävästi A-vitamiinia, kun se sitä tarvitsee.

Liiallinen elimistön A-vitamiinimäärä voi johtaa:

Liiallinen A-vitamiinin määrä elimistössä pitkällä aikavälillä saattaa aiheuttaa myrkytykseen viittaavia oireita. Tämän vuoksi A-vitamiinin saantiin tulee kiinnittää huomiota. A-vitamiinia ei tule käyttää päivittäistä saantisuositusta suurempaa annosmäärää. Jos käytät kalanmaksaöljyä päivittäin ja tämän lisäksi muita vitamiinilisiä, suosittelemme valitsemaan vitamiinilisän, joka ei sisällä A- tai D-vitamiinia.

Liian vähäinen A-vitamiinimäärä voi johtaa:

A-vitamiinin liian vähäinen saanti on erittäin harvinaista länsimaista ruokavaliota noudattavilla henkilöillä, mutta kehitysmaissa A-vitamiinin puutos on edelleen yksi tavallisimmista sokeuden syistä. A-vitamiinin marginaalinen saanti voi ilmetä mm. valoherkkyytenä tai ihon haavaumina. Koska A-vitamiini on tärkeää immuunipuolustukselle, on erityisen tärkeää huolehtia lasten riittävästä A-vitamiinin saannista.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita