Lusikallinen tärkeitä ravintoaineita päivässä

5 tosiseikkaa aivojen kehityksestä

Ihmeelliset ihmisaivot tarvitsevat oikeanlaista ravintoa ja toimintaa kehittyäkseen sekä toimiakseen kunnolla. Siksi on tärkeää antaa vauvalle laadukasta ravintoa jo raskauden aikana.

1. Aivot ovat valmiit 25-vuotiaana

Ihmisaivot eivät ole vauvan syntyessä vielä lähellekään valmiit. Aivojen kehittyminen vie vuosia, ja ne tarvitsevat ympäristöstä säännöllisesti ärsykkeitä kehittyäkseen valmiiksi. Aivojen katsotaankin olevan ”valmiit” vasta ihmisen ollessa 25-vuotias.

2. Jännittävä toinen elinvuosi

Kaksivuotiaana lapsen kielellinen kehitys etenee jättiharppauksin. Silloin useimmilla lapsilla alkaa nopea sanaston karttumisen vaihe, jolloin sanavarasto moninkertaistuu muutamassa kuukaudessa. Sen edellytyksenä on kuitenkin aivojen puhekeskuksen normaali toiminta, koska äänenmuodostus sekä äänenvoimakkuuden ja äänenkorkeuden säätely on hienovaraista aivojen ja kuuloaistin yhteispeliä.

3. Mitä tapahtuu aivoissa, kun opit uusia asioita?

Oppiminen on prosessi, jonka aikana aivosolujen välille syntyy uusia yhteyksiä. Kun kokee tai lukee jotain uutta, tuhannet aivosolut ovat yhteydessä toisiinsa, ja tapahtumasta syntyy aivoihin muistijälki. Kun miettii samaa tilannetta myöhemmin, juuri nuo samat aivojen hermosolujen väliset yhteydet aktivoituvat uudestaan.

– Hyvä muisti on seurausta siitä, että tiettyjen hermosolujen väliseen yhteyteen on olemassa useita eri reittejä, kertovat Norjan johtavat aivotutkijat Edvard ja May-Britt Moser.

–  Tämä liittyy muuten mielenkiintoisella tavalla myös luovuuteen. Hyvä muisti kehittää eri asioiden yhdistelykykyä, joka puolestaan on luovuuden perusta. Jos liitoskohtiin vie useita reittejä, uusia mielleyhtymiä syntyy helpommin.

LUE MYÖS: 5 vinkkiä aivojen kunnossapitoon!

4. Omega-3-rasvahappo dokosaheksaeenihappo (DHA) on hyväksi aivoille

Raskauden aikana saatu DHA edistää sikiön aivojen normaalia kehitystä. Väitöstutkimuksen mukaan vain alle puolet, 48 % suomalaisista raskaana olevista syö viikoittain kalaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa havaittiin myös, että 2-6-vuotiaat lapset söivät kalaruokia vain 105-168 grammaa viikossa, mikä vastaa 1-1,5 kala-ateriaa. Raskaana oleville ja kaikille lapsille suositellaan kalan käyttöä vähintään 2-3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen.

5. Pidä aivot kunnossa

Lääkäri ja aivotutkija Andreas Engvig on saanut selville, että päivittäisellä muistin harjoittamisella on mitattava fyysinen vaikutus aivoihin. Hänen mukaansa aivot kasvavat harjoittelun myötä, aivan kuten lihakset. Mutta aivojumppa on tehokasta vain, jos se on myös mukavaa.

Lähteet: Norsk Helseinformatikk -julkaisu, regjeringen.no-sivusto, tidsskriftet.no-sivusto, Arkkola, Tuula, Diet during pregnancy. Dietary patterns and weight gain rate among Finnish pregnant women. Acta Univ. Oul. D 1037, 2009; Kyttälä P ym. Lapsen ruokavalio ennen kouluikää, Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B. 32/2008.