Superrasva yllättää ruoanlaitossa

Korvaisitko osan ruoanlaittoon käyttämästäsi rasvasta kalanmaksaöljyllä seuraavalla juhlapäivällisellä? Ehei, tämä ei ole pilaa! Tässä reseptit neljään houkuttelevaan ruokaan, jotka eivät maistu lainkaan kalanmaksaöljyltä.

Kalanmaksaöljy ruoanlaitossa tekee ruokavaliosta nerokkaasti hieman terveellisemmän. Norjalainen kokki Odd Ivar Solvold kertoo, kuinka voit ujuttaa päivälliseen hyvää tekevää kalanmaksaöljyä:

– Kalanmaksaöljy toimii parhaiten, jos ruoka sisältää jotain hapanta, eli se voi olla mitä tahansa raikkaasta tomaattikastikkeesta vinegrettiin. Vältä maitotuotteita, sillä ne voimistavat öljyn makua.

osv-025
Odd Ivar Solvold, kokki

Ruokaöljyn käyttöä voi vähentää sekoittamalla siihen hieman kalanmaksaöljyä. Solvold suosittelee yhdistämään kalanmaksaöljyn laadukkaaseen rypsiöljyyn.

– Ensisijaisesti kehotan kuitenkin korvaamaan ruokaöljyn kalanmaksaöljyllä, kokki sanoo.

Mieluiten hän käyttää kalanmaksaöljyä vinegreteissä, joihin tulee sipulia. Sipuli peittää kalanmaksaöljyn makua niin, ettei sitä erota helposti muista mauista.

Herkullisen haaleat varhaisperunat

– täydellinen lisuke grilliruoalle!

Ainekset:

shutterstock_244893124

  • varhaisperunoita
  • meijerivoita
  • salottisipulia
  • persiljaa
  • Möller kalanmaksaöljyä

Tee näin:

  1. Keitä perunat.
  2. Sulata meijerivoi ja lisää joukkoon salottisipuli- ja persiljasilppu sekä tilkka kalanmaksaöljyä.
  3. Kääntele seos haaleiden perunoiden joukkoon.

 

Hunaja-limettimarinoitua taimenta korianteri-minttupeston kanssa

Ainekset:

  • 1,9 kg taimenfileitä
  • öljyä tai voita sivelyyn
  • kreikkalaista jogurttiashutterstock_346751612

Marinadi:

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl limettimehua
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • ½ tl merisuolaa
  • ½ tl mustapippuria

Pesto:

  • 5 dl tuoretta korianteria
  • 1 dl mintunlehtiä
  • ½ dl manteleita paahdettuina ja viipaloituina
  • 2 tl raastettua inkivääriä
  • 1 tl limettimehua
  • ½ jalapenoa tai chiliä silputtuna ilman siemeniä
  • 1 tl hunajaa
  • ¾ tl silputtua valkosipulia
  • ¾ tl merisuolaa
  • 4 tl Möllerin sitruunanmakuista kalanmaksaöljyä
  • ½ dl ekstra-neitsytoliiviöljyä

Tee näin:

  1. Laita kaikki marinadin ainekset isoon, mieluiten uudelleensuljettavaan muovipussiin.
  2. Huuhtele taimenfileet juoksevalla kylmällä vedellä. Taputtele ne kuivaksi talouspaperilla ja laita ne muovipussiin.
  3. Sulje muovipussi ja hiero marinadi huolellisesti fileisiin. Anna fileiden marinoitua jääkaapissa 30 minuuttia – 2 tuntia.
  4. Sekoita kaikki peston ainekset kalanmaksaöljyä ja oliiviöljyä lukuun ottamatta monitoimikoneessa. Käytä konetta, kunnes seos on tasaista.
  5. Kaada joukkoon kalanmaksaöljy ja oliiviöljy ohuena nauhana koneen käydessä, jotta pestosta tulee paksua ja täyteläistä. Anna seistä 30 minuuttia huoneenlämmössä.
  6. Laita taimenfileet öljyllä tai voilla siveltyyn uunivuokaan ja kaada päälle marinadi. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15–20 minuuttia.
  7. Tarjoa korianteri-minttupeston ja halutessasi kreikkalaisen jogurtin kanssa.

Vinkki: Voit myös grillata kalan paistamisen sijaan!

LUE MYÖS: Oletko kyllästynyt terveyshysteriaan? Tässä viisi tärkeintä terveysneuvoa!

Superhelppo ja superterveellinen guacamole

Ainekset:

  • shutterstock_2565366374 dl viipaloitua syöntikypsää avokadoa
  • 1 dl kirsikkatomaattia viipaloituina
  • 0,7 dl silputtua punasipulia
  • ½ dl karkeaksi silputtua tuoretta korianteria
  • 2 rkl limettimehua
  • 2 tl Möllerin sitruunanmakuista kalanmaksaöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

Tee näin:

  1. Laita kaikki ainekset keskikokoiseen kulhoon ja sekoita.
  2. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa.

 

Nuudelit hunaja-inkivääri-maapähkinäkastikkeen kera

Ainekset:

  • shutterstock_109987664200 g nuudeleita
  • 5 dl parsakaalinkukintoja
  • 1 pieni punainen paprika ohueksi viipaloituna
  • 1 dl ohueksi viipaloitua kevätsipulia
  • 1 dl rouhittuja maapähkinöitä
  • ½ dl silputtua korianteria
  • 0,8 dl soijakastiketta
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 4 tl Möllerin sitruunanmakuista kalanmaksaöljyä
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 2 rkl hunajaa
  • 2 valkosipulinkynttä silputtuina
  • 1-2 tl chilihiutaleita

Tee näin:

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada vesi pois ja kumoa nuudelit isoon kulhoon.
  2. Lisää joukkoon parsakaalinkukinnot, paprika- ja kevätsipuliviipaleet, puolet maapähkinärouheesta ja puolet korianterisilpusta.
  3. Vatkaa soijakastike, seesamiöljy, kalanmaksaöljy, maapähkinävoi, inkivääriraaste, riisiviinietikka, hunaja, valkosipulisilppu ja chilihiutaleet.
  4. Kaada seos nuudelien päälle ja koristele lopulla maapähkinärouheella ja korianterisilpulla. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.